niedziela, 11 maja 2014

Sałatka z balsamicznych truskawek i mascarpone






Na straganach pokazały się już pierwsze polskie truskawki, wprawdzie jeszcze nie gruntowe i w masakrycznej cenie, ale już tylko patrzeć, a sezon zacznie się na dobre... :)
Proponuję więc sałatkę z truskawek o niecodziennym smaku, z octem balsamicznym, pieprzem i świeżą miętą. Kremowy, delikatny mascarpone stanowi do nich doskonały dodatek.
Ostrzegam - smak jest naprawdę oryginalny i nie każdemu może przypaść do gustu.


SKŁADNIKI:
20 dag truskawek
1 łyżka octu balsamicznego
gałązka świeżej mięty
grubo, świeżo mielony pieprz
12 dag serka mascarpone


WYKONANIE:
Truskawki opłukać, dokładnie osuszyć, odszypułkować i pokroić, w zależności od wielkości, na połówki lub ćwiartki.
Do truskawek dodać ocet i pieprz do smaku, delikatnie wymieszać.
Miseczkę zafoliować i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Miętę opłukać, część listków drobno pokroić, kilka zostawić do dekoracji.
Przed podaniem truskawki wymieszać z posiekaną miętą.
Do salaterek nałożyć łyżeczką małe kawałki serka.
Na serku rozłożyć truskawki.
Wierzch oprószyć odrobiną pieprzu, przybrać listkami mięty.




2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...