sobota, 15 lutego 2014

Wyniki konkursu urodzinowego :)

Wiem jak ciężko jest czekać na wynik konkursu, w którym bierze się udział, więc już dzisiaj zagoniłam domowników do wyboru laureatów. Udało mi się tego dokonać obietnicą, że przygotuję im te słodkości wszystkie po kolei (ratunku!!!) . Starałam się nie wpływać na ich wybór, ponieważ moja ocena nie byłaby niestety obiektywna. Po długich i gwałtownych obradach z 13 nadesłanych przepisów, moje domowe jury wybrało aż trzy, a co za tym idzie zmobilizowało mnie do ufundowania dodatkowej nagrody dla trzeciego zwycięzcy. Jest mi przykro, że nie mogę obdarować wszystkich uczestników, bo każdy przepis bez wyjątku jest  wspaniały, wybaczcie mi proszę...




Niniejszym ogłaszam, że nagrody otrzymują:


- pierwszy zestaw – Monika J. za „Ciasteczka z masą miodowo mleczną”
Opinia jury: kruche ciasteczka z taką masą muszą smakować zaje… 


- drugi zestaw – Gabriela Małgorzata Krowicka za „Francuskie róże z jabłkami”
Opinia jury: świetny pomysł na atrakcyjnie wyglądające słodkości, na pewno każdy po nie chętnie sięgnie…


- nagrodę niespodziankę – Agata Skiba za „Śnieżne pączki karnawałowe”
Opinia jury: bo nam się podoba i już, nie bądź matka chytrus i daj trzecią nagrodę…


Bardzo dziękuję za udział w zabawie. Gratuluję nagrodzonym przepisom i proszę ich autorów o przesłanie na moją skrzynkę e-mail danych do wysyłki.


Poniżej przedstawiam nagrodzone przepisy.


Ciasteczka z masą miodowo mleczną - autor Monika J.





·         Ciasto:
·         200 g masła
·         300 g mąki pszennej u mnie typ 405
·         10 g cukru pudru
·         2 łyżki kakao
·         2 żółtka
·         szczypta soli
·         Masa miodowo mleczna:
·         100 g masła
·         65 ml mleka 3,2 %
·         40 g cukru
·         20 g cukru waniliowego
·         1 szkl. mleka w proszku (nie może być granulowane)
·         45 ml miodu
  


 - PRZYGOTOWANIE: 


Ciasto: 
Mąkę, kakao, cukier puder oraz szczyptę soli przesiewamy na blat. Następnie dodajemy dobrze schłodzone masło pokrojone w drobną kostkę oraz żółtka. Bardzo szybko zagniatamy gładkie ciasto, które owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 3 godz. do lodówki. Zimne ciasto rozwałkowujemy na 2-3 cm i foremkami wykrawamy ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w temp. 180 st przez 15-20 minut. 
Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. 
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasteczka przekładamy masą. 


Masa miodowo mleczna:
Mleko wlewamy do garnka z grubym dnem. Wsypujemy do niego oba rodzaje cukru i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy całość się zagotuje zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do niego zimy syrop zrobiony z mleka i cukru oraz miód. Na koniec, gdy składniki się połączą dodajemy mleko w proszku. Całość dokładnie łączymy. Gotową masą przekładamy ciasteczka.



Francuskie róże z jabłkami -

 - autor Gabriela Małgorzata Krowicka





1 opakowanie ciasta francuskiego

3 jabłka cukier

puder

cynamon


Ciasto francuskie kroimy na paski o szerokości 3 cm.Jabłka kroimy w ćwiartki i każdą ćwiartkę na cienkie plasterki.Jabłek nie obieramy z łupinek.Rozkładamy na talerz i wkładamy do mikrofalówki na 30-40 sekund abyzmiękły.Półplasterki układamy na paski ciasta i lekko zawijamy w różę.Formujemy wywijając ciasto na wierzch i wkładamy do formy namuffiny.Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.




Śnieżne pączki karnawałowe - autor Agata Skiba 






Składniki

7 szklanek mąki pszennej 

50 g świeżych drożdży 

3 żółtka 

1 jajko całe 

2 łyżki śmietany 18% 

1/2 szklanki miałkiego cukru 

2,5 szklanki ciepłego mleka 

1/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody 

1/3 szklanki roztopionej margaryny lub masła 

2 łyżki rumu lub spirytusu 

1 łyżka zmielonej skórki cytrynowej 

1/2 łyżeczki soli


Krem:

500 ml śmietanki kremowej 30% 

60 g masła 

200 g białej czekolady 

50 g miodu prawdziwego

Dekoracja cukier puder 


Sposób przygotowania
1.

Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki mąki i połowy ciepłego mleka zrobić rozczyn, zostawić do podrośnięcia. Mąkę pszenną wsypać do dużej miski, wsypać sól i cukier wbić jajko, dodać żółtka wlać pozostałe mleko i ciepłą wodę oraz wyrośnięty rozczyn i skórkę cytrynową. Wszystko razem wyrabiać ręką pod koniec wlać rozpuszczoną margarynę lub masło, dolać rum lub spirytus dodać śmietanę i ponownie zagnieść do połączenia aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gdyby ciasto okazało się za "suche" można dolać jeszcze ciepłego mleka. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę wałkujemy na grubość 2 cm i szklanką o śr 7-8 cm wykrawamy jednolite kółka. Tak przygotowane pączki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Tu nie trzeba się śpieszyć bo cały sekret pulchnych pączków tkwi w tym że ciasto musi bardzo dobrze wyrosnąć.

2.

We frytkownicy lub szerokim garnku rozgrzewamy olej do 170-175*c i smażymy pączki z obu stron na rumiano ,należy uważać żeby trzymać stałą temp oleju, aby nie był bardzo mocno rozgrzany ponieważ pączki szybko złapią brązowego koloru a w środku pozostaną surowe. Po usmażeniu osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

3.

Krem: Śmietanę kremówkę wlewamy do rondelka dodajemy masło oraz miód i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia, gotujemy cały czas energicznie mieszając do powstania jednolitej masy, następnie zestawiamy z ognia wsypuję połamaną lub startą białą czekoladę i mieszając rozpuszczamy ją w śmietanie. Krem odstawiamy do przestygnięcia a następnie wkładamy na całą noc do lodówki w celu solidnego schłodzenia. Na drugi dzień masę śmietanowo-czekoladową ubijamy mikserem na puszysty krem. Tak przygotowany krem wkładamy do szprycy cukierniczej i przekładamy masą przekrojone poziomo pączki.Na koniec oprószamy grubo cukrem pudrem.



Pozostałe przepisy przedstawię w osobnym poście :)

3 komentarze:

  1. Dziękuję i gratuluję pozostałym...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Również bardzo dziękuję i gratuluję pozostałym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję za tak wielkie wyróżnienie:) Moja pociecha będzie bardzo szczęśliwa jak zobaczy foremki:) Gratuluje pozostałym zwycięzcom:)

    Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...