SKŁADNIKI:
- 10 dag warkocza od schabu środkowego
- łyżka oleju
- 10 dag startej włoszczyzny
- ząbek czosnku
- 10 dag czerwonej soczewicy (ok. 1/2 szklanki)
- 20 dag ziemniaków
- litr wrzącej wody
- liść laurowy
- 3-4 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
WYKONANIE:
Mięso
opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej, smażyć kilka
minut.
Dodać utartą
na dużych oczkach włoszczyznę i mieszając smażyć na wolnym ogniu kolejne kilka
minut.
Dodać
posiekany ząbek czosnku, a następnie opłukaną i osączoną soczewicę, oraz obrane
i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Zalać wrzącą
wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i troszkę soli, gotować do miękkości
składników.
Kilka minut
przed końcem gotowania oprawić do smaku pozostałymi przyprawami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)