środa, 25 września 2019

Zupa z soczewicy na schabie



SKŁADNIKI:
  • 10 dag warkocza od schabu środkowego
  • łyżka oleju
  • 10 dag startej włoszczyzny
  • ząbek czosnku
  • 10 dag czerwonej soczewicy (ok. 1/2 szklanki)
  • 20 dag ziemniaków
  • litr wrzącej wody
  • liść laurowy
  • 3-4 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz


WYKONANIE:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej, smażyć kilka minut.
Dodać utartą na dużych oczkach włoszczyznę i mieszając smażyć na wolnym ogniu kolejne kilka minut.
Dodać posiekany ząbek czosnku, a następnie opłukaną i osączoną soczewicę, oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Zalać wrzącą wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i troszkę soli, gotować do miękkości składników.
Kilka minut przed końcem gotowania oprawić do smaku pozostałymi przyprawami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...