środa, 25 września 2019

Kapuśniak z kapusty włoskiej z chorizo


SKŁADNIKI:
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 2 ziemniaki
  • 15 dag kapusty włoskiej
  • 6 dag chorizo
  • łyżka oleju
  • liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól
  • sproszkowana słodka papryka
  • suszony tymianek

WYKONANIE:
Warzywa obrać, opłukać. Marchew, pietruszkę i selera pokroić w cienkie plasterki, ziemniaki i kapustę w kostkę. Kiełbasę chorizo pokroić w cienkie plasterki.
W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić marchew, pietruszkę, selera i kiełbasę. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Dodać ziemniaki i kapustę, liść laurowy i ziele angielskie, zalać gorącą wodą. Posolić i gotować na małym ogniu do miękkości. Pod koniec doprawić do smaku sproszkowaną papryką i suszonym tymiankiem.
Zupę można zagęścić, ale według mnie nie ma takiej potrzeby.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...