niedziela, 27 stycznia 2019

Chleb orkiszowy bez wyrabiania


Chleb najprostszy z najprostszych. Cały czas przygotowania, łącznie z pieczeniem, wynosi zaledwie 80 minut. Nie wymaga żadnych specjalistycznych urządzeń, wystarczy miska, miarka na wodę, łyżka i foremka, i voila - chlebek jak marzenie 😋
Piekę go już od jakiegoś czasu i jeszcze nie zaliczyłam zakalca. Nie wiem jak długo jest w stanie poleżeć, u mnie wytrzymywał maksymalnie pięć dni, najczęściej zaś znikał po trzech, czterech 😃
Inspirację do mojego wypieku znalazłam tutaj.


SKŁADNIKI:
400 g mąki orkiszowej typ 1850
łyżeczka soli
100 g pestek słonecznika
20 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki melasy buraczanej (miodu, cukru)
ok. 400 ml wody
1-2 łyżeczki octu winnego (jabłkowego)
czarnuszka do posypania
masło i dowolne otręby do foremki

WYKONANIE:  
W misce wymieszać mąkę, sól i pestki słonecznika.
Do kubeczka z miarką wkruszyć drożdże, dodać melasę i uzupełnić letnią wodą do pojemności 200 ml.
Wymieszać aby drożdże się rozpuściły (nie pozostawiać do wyrastania) i przelać do miski z mąką, przemieszać.
Do miarki ponownie wlać 200 ml wody i dodać 1-2 łyżeczki octu winnego. Wlewać płyn do mąki mieszając jednocześnie łyżką tylko do połączenia składników. Może się okazać, że nie cały płyn zostanie zużyty. Ciasto powinno być dość gęste i kleiste.
Miskę z ciastem przykryć talerzem i odstawić na 15 minut.
W tym czasie wysmarować keksówkę masłem i obsypać otrębami.
Lekko wyrośnięte ciasto przemieszać łyżką i przełożyć do foremki.
Powierzchnię wyrównać mokrą łyżką i posypać czarnuszką.
Na foremkę nałożyć kapturek z torebki foliowej i odstawić na kolejne 15 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni.
Piec przez pierwsze 10 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie zmniejszyć ją do 200 stopni i piec jeszcze 30 minut.
Po upieczeniu od razu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce kuchennej.
Poniżej zdjęcia z poszczególnych etapów wykonania. Do dzieła Kochani! 😄












8 komentarzy:

  1. Mi jeszcze nigdy chleb nie wyszedł.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie na początku też bywało różnie, ale nie można się poddawać :)

      Usuń
  2. No, no ...ciekawy przepis :)
    Pozdrawiam Edytko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ninko :) Polecam chlebek, bo jest naprawdę rewelacyjny :)
      Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  3. chyba trzeba się przestawić z codziennego chodzenia do piekarni i samemu wyrabiać takie pyszne chleby:)

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...