Szybkie, nieskomplikowane ciasto z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, słodzone ksylitolem. Idealne nie tylko dla diabetyków. Polecam 😉
SKŁADNIKI:
- 2 duże jajka
- 5 dag ksylitolu
- 8 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( ok. 3/4 szklanki)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka domowego aromatu cytrynowego
- 2,5 łyżki oleju o neutralnym smaku
- 20 dag truskawek
WYKONANIE:
Tortownicę o
średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki opłukać, dokładnie
osączyć i oderwać szypułki. Większe owoce pokroić na 2-4 części. Mąkę przesiać
z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Jajka ubić z
ksylitolem na jasną pianę. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać na małych
obrotach. Dolać olej i aromat cytrynowy, ponownie wymieszać.
Masę przelać
do przygotowanej tortownicy, na wierzchu rozłożyć truskawki. Od razu wstawić do
nagrzanego piekarnika.
Piec przez
około 35 minut, do suchego patyczka.
Przepis dodaję do akcji "Słodkości z owocami", w której uczestniczyły również:
Lidia - Drożdżowe dla zapracowanych
Bożena - Rolada z jabłkami
Gosia - Razowa tarta z gruszkami
Katarzyna - Deserek owocowy
Paulina - Ciasto kakaowe z musem i budyniem
Dorota - Babeczki z ciasta francuskiego z budyniem
Angelika - Jogurtowe ciasto z miksem letnich owoców, bez użycia jajek
Smakowite ciacho, dziękuję za wspólną zabawę :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam w tym roku truskawek, pyszne ciasto zrobiłaś. Dziękuję za wspólne kucharzenie :)
OdpowiedzUsuńSmakowite ciacho :) Dziękuję za wspólną zabawę :)
OdpowiedzUsuńostatnio robiłam takie ciacho tylko z jabłkami, na truskawki czekam, lubię takie z własnej działeczki ;) wygląda wspaniale twoje ciacho ;)
OdpowiedzUsuńPyszota
OdpowiedzUsuń