SKŁADNIKI:
- 50 dag mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- cukier wanilinowy
- 7 dag cukru
- 35 g świeżych drożdży
- 2 duże jajka
- 7 dag masła
DODATKOWO:
- 9-12 dużych śliwek deserowych
- 9-12 połówek orzechów włoskich
- 25 g masła do posmarowania wierzchu
- cukier puder do oprószenia
- ewentualnie cukier do posłodzenia nadzienia (śliwki z orzechem)
WYKONANIE:
Mąkę
przesiać do miski.
Do dużego
kubka wkruszyć drożdże, dodać odebrane od całości łyżkę cukru i łyżkę mąki.
Dolać kilka łyżek letniego mleka, rozetrzeć i odstawić na około 15 minut w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozpuścić
masło (naczynie po maśle odstawić na bok, jeszcze się przyda).
Do mąki
dodać sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, wymieszać.
Dodać jajka
i rozczyn, mieszając łyżką dolewać stopniowo letnie mleko, aż składniki się
połączą.
Dolać
stopione, przestudzone masło i dokładnie wyrobić gładkie dość luźne ciasto.
Wyrobione
ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na
około 60 minut.
Śliwki umyć,
dokładnie osuszyć, nadciąć wzdłuż, usunąć pestki, a na ich miejsce wsunąć
połówki orzechów włoskich.
Wyrośnięte
ciasto podzielić na 9-12 kawałków (w zależności od wielkości śliwek).
Każdy
kawałek rozpłaszczyć w ręku, położyć na nim śliwkę przecięciem do dołu (jeśli
śliwki są kwaśne, można dodać troszkę cukru), dokładnie zlepić bułeczkę i
odłożyć sklejeniem do dołu na blachę (23x28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Uformowane
bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na około 25 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik
rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem.
25 g masła
stopić, posmarować wierzch wyrośniętych bułeczek.
Piec około
25 minut do zrumienienia.
Po
wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Razem ze mną wypiekały:
Moje domowe kucharzenie - Zakręcona drożdżówka z makiem
Dorcia w kuchni - Placek drożdżowy
Marcepanowy kącik - Ciasto drożdżowe z chałwą
Grunt to przepis! - Ślimak drożdżowy z makiem
Życie zaczyna się w Kuchni - Chałka drożdżowa
Pysznie przytulone bułeczki! I ta pestka z orzecha włoskiego, mniam :) Dzięki za udział we wspólnej akcji Rośnie jak na drożdżach i zapraszam także za tydzień :*
OdpowiedzUsuńAle fajne bułeczki i na pewno smaczne.Dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńto musi byc pysze! Dziękuję za wspólne wypiekanie ;)
OdpowiedzUsuń