niedziela, 11 marca 2018

Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami



Bułeczki drożdżowe

SKŁADNIKI:
  • 50 dag mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier wanilinowy
  • 7 dag cukru
  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 duże jajka
  • 7 dag masła

DODATKOWO:
  • 9-12 dużych śliwek deserowych
  • 9-12 połówek orzechów włoskich
  • 25 g masła do posmarowania wierzchu
  • cukier puder do oprószenia
  • ewentualnie cukier do posłodzenia nadzienia (śliwki z orzechem)

WYKONANIE:
Mąkę przesiać do miski.
Do dużego kubka wkruszyć drożdże, dodać odebrane od całości łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dolać kilka łyżek letniego mleka, rozetrzeć i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozpuścić masło (naczynie po maśle odstawić na bok, jeszcze się przyda).
Do mąki dodać sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, wymieszać.
Dodać jajka i rozczyn, mieszając łyżką dolewać stopniowo letnie mleko, aż składniki się połączą.
Dolać stopione, przestudzone masło i dokładnie wyrobić gładkie dość luźne ciasto.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut.
Śliwki umyć, dokładnie osuszyć, nadciąć wzdłuż, usunąć pestki, a na ich miejsce wsunąć połówki orzechów włoskich.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 9-12 kawałków (w zależności od wielkości śliwek).
Każdy kawałek rozpłaszczyć w ręku, położyć na nim śliwkę przecięciem do dołu (jeśli śliwki są kwaśne, można dodać troszkę cukru), dokładnie zlepić bułeczkę i odłożyć sklejeniem do dołu na blachę (23x28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Uformowane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na około 25 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem.
25 g masła stopić, posmarować wierzch wyrośniętych bułeczek.
Piec około 25 minut do zrumienienia.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.









Drożdżowe bułeczki

Drożdżówki dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę".

Razem ze mną wypiekały:
Moje domowe kucharzenie - Zakręcona drożdżówka z makiem
Dorcia w kuchni - Placek drożdżowy
Marcepanowy kącik - Ciasto drożdżowe z chałwą
Grunt to przepis! - Ślimak drożdżowy z makiem
Życie zaczyna się w Kuchni - Chałka drożdżowa

3 komentarze:

  1. Pysznie przytulone bułeczki! I ta pestka z orzecha włoskiego, mniam :) Dzięki za udział we wspólnej akcji Rośnie jak na drożdżach i zapraszam także za tydzień :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne bułeczki i na pewno smaczne.Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. to musi byc pysze! Dziękuję za wspólne wypiekanie ;)

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...