Pieczenie z
piersi indyczej przygotowuję dość często, a za każdym razem staram się
przyprawić ją w inny sposób. Tym razem dodałam cebulę i kalafiora, które
upieczone razem z mięsem smakują wprost obłędnie 😉
SKŁADNIKI:
- 1 kg piersi indyczej w jednym kawałku
- duża cebula cukrowa
- kilka różyczek kalafiora
MARYNATA:
- łyżeczka soli
- łyżeczka musztardy Dijon
- łyżeczka octu winnego
- łyżka oleju
- słodka papryka
- czosnek granulowany
- cząber
- majeranek
- kolorowy pieprz
WYKONANIE:
Kalafiora opłukać,
cebulę pokroić na ósemki. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Składniki
marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso. Mięso zafoliować i odłożyć do lodówki
na godzinę.
Piekarnik
nagrzać do temperatury 200 stopni. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia,
dołożyć pokrojoną cebulę i różyczki kalafiora. Końce dokładnie zawiązać, od
góry nakłuć kilkakrotnie wykałaczką. Całość przełożyć do naczynia
żaroodpornego.
Piec 60
minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić mięso na kilka minut, aby soki ładnie
się w nim rozeszły, a następnie pokroić w grube plastry i podawać do obiadu.
Mięso równie
dobrze smakuje na zimno jako dodatek do kanapek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)