poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Tort wielkanocny

Kilka dni przed Świętami miałam przyjemność zrobić zakupy w sklepie internetowym Frisco. Jestem z nich bardzo zadowolona, bo zamiast plątać się między ludźmi z wózkiem po markecie, usiadłam sobie wygodnie z kawą przy laptopie i na spokojnie wybrałam produkty. Asortyment jest naprawdę duży a produkty świeże, więc jest w czym wybierać. Dostawa szybka, z wniesieniem do mieszkania i odłożeniem we wskazane miejsce. Produkty starannie zapakowane, "z głową", w idealnym stanie.

Jeśli nie chcecie marnować wiosennego słońca na chodzenie po sklepach, polecam sklep Frisco, czynny całą dobę :)


Jednym z zakupionych tam produktów był bezglutenowy pudding z herbatą matcha o smaku ananasa, na którym zbudowałam swój pomysł na wielkanocny tort. Oczywiście przepis jest uniwersalny, bo wystarczy czekoladowe jajeczka zastąpić innymi ozdobami i zmienić charakter ciasta :)






SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 17 cm:

KREM:

DODATKOWO:
  • 4 łyżki domowego dżemu z czerwonej porzeczki
  • masło i mąka ryżowa do foremki
  • wiórki czekoladowe i czekoladowe jajka





WYKONANIE:


CIASTO:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, oddzielić żółtka od białek.
Dno  tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, całość wysmarować masłem i oprószyć mąką ryżową.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym, pojedynczo dodać żółtka, a następnie porcjami przesianą mąkę na zmianę z mlekiem kokosowym.






Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać ją do masy i delikatnie wymieszać łopatką.




Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.




Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto pozostawić w foremce do całkowitego wystygnięcia.







KREM:
Budyń ugotować bez cukru na mleku kokosowym według przepisu na opakowaniu, wystudzić.




Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, a następnie z dodawanym porcjami wystudzonym budyniem.


WYKOŃCZENIE:
Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty.
Dolny i środkowy blat posmarować dwiema łyżkami dżemu porzeczkowego i porcją kremu, przykryć górnym blatem.




Wierzch i boki posmarować kremem, z reszty kremu wycisnąć rozetki.





Boki posypać wiórkami czekoladowymi, na wierzchu ułożyć czekoladowe jajka.
Przed podaniem schłodzić.


SMACZNEGO! :)



Wiosenne słodkości 2016

4 komentarze:

  1. Edytko wspaniały torcik. Z chęcią bym zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko :) Mnie też ślinka leci na wspomnienie o torciku, aż żałuję, że zrobiłam taki malutki :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...