czwartek, 7 maja 2015

Spaghetti zapiekane z kurczakiem i chińską mieszanką



Na początku był rosół... A teraz zapiekanka z kurczaka, na którym był nagotowany. Ciekawego smaku nadaje jej dodana do warzyw szczypta cynamonu :)


SKŁADNIKI:
  • 30 dag mrożonej mieszanki chińskiej
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól
  • pieprz
  • ostra lub słodka sproszkowana papryka
  • szczypta cynamonu
  • 25 dag makaronu spaghetti
  • 40 dag ugotowanego kurczaka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 4 duże jajka
  • 10 dag startego żółtego sera
  • masło do wysmarowania formy
  • posiekany szczypior dymki do posypania


WYKONANIE:


Zamrożoną mieszankę wsypać na rozgrzany olej i smażyć na wolnym ogniu do miękkości.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cynamonem.




Makaron spaghetti połamać na krótsze kawałki, ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą.
Mięso podzielić na mniejsze kawałki.
Śmietanę roztrzepać z jajkami, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.





Warzywa, makaron i mięso wymieszać, przełożyć do wysmarowanej masłem formy do zapiekania, zalać przygotowanym sosem.





Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni (160 termoobieg), najlepiej pod przykryciem z folii aluminiowej.
Wierzch posypać startym serem, ponownie wstawić do piekarnika i już bez przykrycia zapiekać jeszcze ok. 10 minut aż ser się rozpuści.
Zapiekankę podawać posypaną posiekanym szczypiorem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...