niedziela, 24 maja 2015

Bigos z kapusty mieszanej



Zachciało mi się łazanek z kapustą, ale że kiszona o tej porze roku jest już kwaśna jak licho, z mojej zachciewanki nic nie wyszło. Nie chcąc wyjaławiać smaku kapusty przez jej moczenie i odciskanie, postanowiłam wymieszać ją ze świeżą i, ku radości męża, nagotować bigosu. Udał się rewelacyjnie, a po dwukrotnym podgrzewaniu był jeszcze smaczniejszy J




SKŁADNIKI:
  • 60 dag kiszonej kapusty
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 60 dag białej kapusty
  • 2-3 dag suszonych podgrzybków
  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka smalcu – u mnie z gęsi
  • 30 dag cienkiej kiełbasy – u mnie mieszana, czyli śląska i domowa
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 4 dag koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kminek mielony
  • szczypta cukru




WYKONANIE:


Grzyby dokładnie opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie.
Kapustę kiszoną posiekać, przełożyć do rondla, zalać taką ilością wody, aby była przykryta, dodać ziele angielskie i liść laurowy, gotować na wolnym ogniu.




Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, obsmażyć na rozgrzanym smalcu i dodać do kapusty, gotować do miękkości.





Kapustę białą opłukać, odciąć głąb, usunąć brzydkie wierzchnie liście, poszatkować.
Przełożyć do drugiego rondla, dodać pokrojone w paski grzyby, wraz z wodą, w której się moczyły.
Zalać wodą i gotować około 30-40 minut.

Kiedy mięso będzie miękkie, kapustę słodką przełożyć do kiszonej.




Boczek pokroić w kosteczkę, wysmażyć na patelni.




Skwarki przełożyć do kapusty, a na wytopionym tłuszczu zrumienić pokrojona w kosteczkę cebulę (w razie potrzeba można dołożyć jeszcze odrobinę smalcu).
Do kapusty dodać pokroją w kostkę cienką kiełbasę, zrumienioną cebulę i koncentrat pomidorowy.







Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, kminkiem, szczyptą cukru i, w razie potrzeby, solą.




Gotować jeszcze wszystko razem na wolnym ogniu aż smaki się połączą.
Jeśli jest taka możliwość, następnego dnia ponownie pogotować z pół godzinki, bigos będzie jeszcze smaczniejszy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...