niedziela, 22 lutego 2015

Oponki z sosem z owoców jagodowych



Dzisiaj odważyłam się i wypróbowałam przepis na oponki, załączony do instrukcji obsługi urządzenia, o którym pisałam TUTAJ, przy okazji pieczenia kostki brukowej do dżemu. Tym razem jednak obyło się bez niespodzianek, wypiek udał się jak należy i cudownie smakował z sosem z mieszanki owoców jagodowych :)
Mieszankę kupiłam w Lidlu i nieco mnie rozczarowała, bo zawartość nieco rozminęła się ze zdjęciem na opakowaniu. Otwierając torebkę odcięłam wprawdzie skład mieszanki w języku polskim, ale w środku zlokalizowałam: borówkę brusznicę, porzeczki czerwone i czarne, maliny i borówkę amerykańską. W proporcjach adekwatnych do kolejności, w jakiej je wymieniłam. Zabrakło jeżyn, które uwielbiam, ale kładę to na karb kiepskiego wymieszania w przetwórni ;)
Zdjęcia gotowych oponek robiłam dwoma aparatami i nie mogłam się zdecydować które wybrać. Na jednym podoba mi się kompozycja, na drugim kolory, pokazuję więc oba i Waszej decyzji pozostawiam, które jest bardziej apetyczne :)



PRZEPIS DO MASZYNKI DO PIECZENIA PĄCZKÓW O ŚREDNICY 5,5 CM:
26 dag maki pszennej tortowej
13 dag cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
szczypta soli
3 jajka rozmiar L
5 łyżek oleju rzepakowego
szklanka mleka
SOS OWOCOWY:
30 dag mrożonej mieszanki owoców jagodowych
10 dag cukru
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
DODATKOWO:
olej do smarowania maszynki


WYKONANIE:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładkie ciasto.
Maszynkę rozgrzać, szybko nalewać po jednej łyżce stołowej ciasta w każde zagłębienie, piec kilka minut do zrumienienia.
Jeśli jest to konieczne, przed każdym nalaniem ciasta, delikatnie smarować zagłębienia maszynki olejem.
Oponki wyjmować drewnianym lub plastikowym narzędziem (ja to robiłam patyczkiem do szaszłyków), układać na kratce kuchennej.
SOS:
Owoce rozmrozić (trzeba pamiętać o tym dostatecznie wcześniej).
Cukier wsypać do rondelka i podgrzewać do rozpuszczenia nie mieszając, jednocześnie uważając, żeby karmel się nie przypalił.
Dodać owoce wraz z sosem, jaki się wytworzył, wlać kremówkę.
Podgrzewać lekko mieszając, aż karmel się rozpuści.
Skrobię ziemniaczaną rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do sosu, zagotować i odstawić z palnika.











4 komentarze:

  1. Oba apetyczne, porywam porcyjke ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurczę,jaka fajna maszynka :) do tego pączusie wyglądają tak apetycznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję :) Maszynka formy Clatronic, mam nadzieję, że będzie mi dobrze służyć :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...