sobota, 10 stycznia 2015

Karkówka w ziołach po skandynawsku



Tak przygotowane mięso można jeść na zimno jako wędlinę, oraz na gorąco, pokrojone w grubsze plastry i polane ulubionym sosem.


SKŁADNIKI:
1,7 kg karkówki wieprzowej bez kości w jednym kawałku
MARYNATA:
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki octu 10%
1,5 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonej szałwii
1 łyżeczka suszonego rozmarynu


WYKONANIE:
Składniki marynaty wymieszać.
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, wygnieść ręką, a następnie dokładnie, ze wszystkich stron natrzeć marynatą.
Zawinąć w folię lub umieścić w zamykanym pojemniczku i wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godzin (u mnie leżało w pojemniku próżniowym prawie całą dobę).
Zamarynowane mięso umieścić w rękawie do pieczenia, dokładnie zawiązać jego końce, a wierzch kilkakrotnie nakłuć np. wykałaczką.
Piec w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem przez około 1 godzinę i 40 minut.
Uważając, żeby nie poparzyć się parą, rozciąć rękaw, mięso wyjąć z powstałego podczas pieczenia sosu, wystudzić, a następnie zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do lodówki, żeby się dobrze schłodziło.







2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...