piątek, 25 kwietnia 2014

Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą

Kolejny przetestowany przeze mnie przepis Zbigniewa Prokopczuka z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Wyszły niezłe, ale jak na mój gust lepiej byłoby użyć budyniu o bardziej wyrazistym smaku. No i oczywiście jak przy poprzednich przepisach tego autora, musiałam dodać do ciasta większą od podanej ilość mleka.





CIASTO:
50 dag mąki pszennej typ 550 + do podsypania
około 225 ml mleka
40 g świeżych drożdży
2 żółtka (białka użyć do czegoś innego)
10 dag masła
2 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka soli


NADZIENIE:
opakowanie budyniu waniliowego z wanilią (na 0,5 l mleka) bez cukru
400 ml mleka
2-3 łyżki cukru


POLEWA:
10 dag mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
1 łyżka masła



WYKONANIE:
Mąkę przesiać.
W dużym kubku rozetrzeć drożdże z łyżeczką miodu, połową mleka i dwiema łyżkami mąki (odebranymi od całości), odstawić do wyrośnięcia.
Masło stopić, przestudzić.
Do mąki dodać sól, wyrośnięty zaczyn, żółtka, resztę miodu, i dolewając stopniowo resztę mleka, wymieszać łyżką.
Dodać masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W międzyczasie ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, odstawić go do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto przebić, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 4 mm.
Pokroić na kwadraty o boku 9 cm, lub wykroić kółka o średnicy 10 cm, nałożyć porcje wystudzonego budyniu i dokładnie posklejać brzegi.
Pierożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Piec około 30 minut do zrumienienia, wystudzić na kratce.
Czekoladę połamać na cząstki, razem z masłem i mlekiem rozpuścić na parze i wymieszać, żeby składniki się połączyły, polać przestudzone pierożki.











4 komentarze:

  1. Piękne, zapisuję przepis i chyba muszę poszukać tej książki skoro takie pyszności w niej są :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Iwonko :) Ja za swoją książką chodziłam kilka dni, aż trafiłam w księgarni Matras. Ale z tego co wiem, można kupić przez internet. Jest wydana na kiepskim papierze i nie zawiera ani jednego zdjęcia, ale to kopalnia pomysłów na wytawne i słodkie wypieki drożdżowe :)

      Usuń
  2. Ja u siebie na pewno nie kupię bo mamy tylko jedną księgarnię i to marnie zaopatrzoną, ale dam zlecenie mojej Oli ona studiuje we Wrocławiu to tam znajdzie na 100% bo ja coś nie lubię zakupów przez internet.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zupełnie jak ja, też nie lubię zakupów przez internet. Jeśli już korzystam z tej formy, to tylko w ostateczności.

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...