wtorek, 15 kwietnia 2014

Pasztet z królika w boczkowym płaszczyku

Kolejny przepis na pasztet. Ten wyszedł delikatniejszy bardziej kremowy od wieprzowo grzybowego, ale równie pyszny. Leciutko pachnący wędzonką... mmm pycha! Nieskromnie mówiąc - w tym roku pasztety nadzwyczaj mi się udały :) Ze względu na Powtwora drugiej keksówki nie wykładałam boczkiem.



SKŁADNIKI:
1 sprawiony królik o wadze 1,1 kg + wątróbka z niego
40 dag podgardla wieprzowego
50 dag łopatki wieprzowej
1 marchew
1 pietruszka
3 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
20 dag wątróbki z indyka
1 cebula
1 łyżka gęsiego smalcu
2 małe czerstwe kajzerki (ale nie całkiem wysuszone)
3 jajka
sól
pieprz
majeranek
tymianek
gałka muszkatołowa
duża szczypta imbiru
mielona słodka papryka
cienkie plastry boczku wędzonego (u mnie parzony)
tłuszcz i bułka tarta do formy
gałązki świeżego rozmarynu




WYKONANIE:
Mięso na ten pasztet przygotowałam w szybkowarze, ale oczywiście można je ugotować po prostu w garnku.
Mięso opłukać, łopatkę i podgardle pokroić na kawałki, królika podzielić na części.
Marchew i pietruszkę obrać, opłukać.
Mięso i warzywa umieścić w szybkowarze, dodać ziele angielskie, liść laurowy, troszkę soli i 3 szklanki wody.
Od chwili „puszczenia pary” gotować około 50 minut, przy czym po około 25 minutach wyjąć włoszczyznę i podgardle, a dalej gotować tylko królika i łopatkę.
Mięso wyjąć z wywaru, ostudzić, mięso królika oddzielić od kości.
Wątróbkę oczyścić, opłukać, wrzucić na wrzącą wodę i gotować 15-20 minut, osączyć i ostudzić.
Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę, zeszklić na gęsim smalcu.
Kajzerki namoczyć w wywarze z mięsa, lekko odcisnąć.
Przez maszynkę do mielenia dwukrotnie przepuścić mięso, wątróbkę, warzywa, cebulę i kajzerki.
Dodać jajka i przyprawy do smaku, dokładnie wyrobić.

Dwie keksówki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wyłożyć je plastrami boczku w taki sposób, aby na zewnątrz zostały kawałki, które przykryją wierzch masy.

Masę nałożyć, lekko przygnieść i wyrównać, przykryć z wierzchu boczkiem i powtykać pod niego gałązki rozmarynu.

Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzićw foremkach, wyjąć i schłodzić w lodówce.
















Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze:

  1. Pasztet wygląda baaaardzo apetycznie. Z chęcią bym zjadła, nie tylko przy okazji Świąt. :)

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...