poniedziałek, 29 lipca 2013

Marzanny biszkopt z rabarbarem

Ciasto w wykonaniu mojej przyjaciółki - szybkie i smaczne, z dodatkiem rabarbaru z własnego ogródka. Zjedliśmy go w ogrodzie, wśród bujnej zieleni i kwitnących kwiatów, na deser po różnych sałatkach i pysznościach z grilla J



SKŁADNIKI:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
2-3 laski rabarbaru – w zależności od wielkości
masło i bułka tarta do tortownicy
cukier puder do posypania


WYKONANIE: Rabarbar opłukać, osuszyć, pokroić w 2 cm kawałki.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Oddzielić żółtka od  białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodać cukier puder.
Nie przerywając miksowania, na mniejszych obrotach dodać kolejno żółtka i partiami przesianą mąkę.
Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, na wierzchu rozsypać równomiernie kawałki rabarbaru, i tortownicę wstawić od razu do nagrzanego piekarnika.
Piec około 35-40 minut, a konkretnie do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od boku tortownicy – wtedy ponoć biszkopt jest już upieczony J


Z uczty pozostało niewiele, ale na resztki ostrzył sobie ząbki śliczny, przesympatyczny BACA


Pieczona karkówka, cukinia i bakłażan.

BACA :)

Kilka fotek z ogrodu, miło będzie je obejrzeć jesienią, kiedy drzewa zgubią liście i na dworze zrobi się paskudnie...












4 komentarze:

  1. pyszne ciacho:) śliczny ogród masz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Justynko :)
      Ale ogród niestety nie mój :(

      Usuń
  2. Baca jest po prostu rozkoszny!
    A ciacho wyjątkowo smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję w imieniu autorki ciasta i właścicieli Bacy :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...