poniedziałek, 4 grudnia 2017

Szarlotka na serku homogenizowanym - bez jajek



Zaskakująco smaczne ciasto z połówkami jabłek. Zamiast serka waniliowego można dodać naturalny i zwiększyć nieco ilość cukru pudru. Tym razem spód posypałam mielonymi orzechami włoskimi, ale równie dobrze (co już w międzyczasie sprawdziłam) pasują mielone migdały. Bardziej wypasioną wersję otrzymamy dodając pod jabłka rodzynki lub suszoną żurawinę, a na jabłka oprócz cynamonu jeszcze szczyptę kardamonu.
Do wydrążania gniazd nasiennych najwygodniej użyć specjalnej łyżeczki, którą wykrawa się fajne kuleczki również z innych owoców, a nawet miękkich warzyw. Taką łyżeczkę możecie kupić w sklepie tarkaimiarka.pl. Oczywiście nie tylko łyżeczkę, ale mnóstwo różnych gadżetów kulinarnych zarówno na własny użytek, jak i z przeznaczeniem na świąteczne prezenty. Polecam!😃👍





SKŁADNIKI:
  • 50 dag mąki pszennej (3 pełne szklanki)
  • 25 dag miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 20 dag homogenizowanego serka waniliowego (z mieloną wanilią)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli

DODATKOWO:
  • 3-4 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich lub migdałów
  • 8 twardych jabłek
  • cynamon
  • cukier puder

WYKONANIE:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli, wymieszać.
Dodać serek homogenizowany i miękkie masło, wymieszać łyżką.
Szybko zarobić dłonią gładkie ciasto, podzielić je na dwie nierówne części.
Blachę o wymiarach 24x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wykleić dno, posypać mielonymi orzechami, mniejszą część odłożyć do lodówki.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na orzechach wypukłą strona do góry, oprószyć cynamonem.
Pozostałe ciasto, podsypując mąką rozwałkować na prostokąt o wymiarach foremki. Delikatnie nawinąć na wałek (ciasto łatwo się rwie) i przenieść na jabłka. Na każdym wybrzuszeniu zrobić nacięcie.
Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.







4 komentarze:

  1. Wszystko, co ma jabłka w sobie, musi być pyszne, zapisałam i na pewno wypróbuję z żurawiną, rodzynkami, cynamonem i kardamonem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło :) Proszę dać znać czy smakowała ;)

      Usuń
  2. Wszystkie szarlotki nie muszą być a są pyszne i już! :) Ta z przepisu też prezentuje się wyjątkowo obiecująco. I jeszcze pozostawia pole do własnych interpretacji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że nie tylko ja mam słabość do szarlotek ;) Dziękuję a miłe słowa :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...