niedziela, 9 lipca 2017

Sernik gotowany - najprostszy



Pyszny delikatny serniczek, do przygotowania którego nie ma potrzeby odpalania piekarnika. Robiłam go już trzykrotnie i za każdym razem smakował tak samo idealnie.

SKŁADNIKI:

MASA SEROWA:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego w wiaderku
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 7-8 pełnych  łyżeczek żelatyny (zależy od gęstości sera)
  • 500 ml śmietanki kremówki

POLEWA:
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek dowolnej śmietany
  • 1 łyżeczka żelatyny

DODATKOWO:
  • herbatniki czekoladowe do wyłożenia dna formy
  • garść siekanych orzechów i płatków migdałowych - niekoniecznie

WYKONANIE:
W garnku umieścić ser, całe jajka, cukier, żelatynę i cukier waniliowy. Podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy w masie zaczną ukazywać się pierwsze bąbelki (takie jak przy gotowaniu budyniu), garnek odstawić z ognia i masę wystudzić.


Formę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami.


Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z wystudzoną masą serową.


Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać powierzchnię. Formę wstawić do lodówki.


W małym rondelku stopić masło, dodać cukier i kakao, podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać śmietanę i szybko ją wymieszać. Na koniec wsypać suchą żelatynę i powolutku podgrzewać cały czas mieszając, aż polewa stanie się gładka. Odstawić z palnika i nadal mieszać, aż masa zacznie stygnąć i lekko gęstnieć. Polewę wylać na schłodzony sernik, wierzch posypać orzechami i migdałami.



Formę ponownie wstawić do lodówki aby ciasto całkowicie stężało.


Sernik sprawdził się jako deser na grillowej imprezie. Przygotowany tuż przed nią, wprawdzie nie zdążył do końca stężeć, ale i tak dobrze się kroił i wspaniale smakował 😋




17 komentarzy:

  1. pysznie wygląda! uwielbiam gotowane serniki

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Podbieram do wypróbowania - może w końcu sernik mi nareszcie wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Asiu :) Daj znać jak się udał :)

      Usuń
  3. Koniecznie muszę skraść przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój ulubiony rodzaj sernika!
    Bez odpalania piekarnika... ;)
    Zwłaszcza, kiedy upały szaleja...

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakuje naprawdę jak sernik i czy masa nie będzie się rozlatywac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam go już kilkakrotnie i nie rozlatywał się. Oczywiście nie smakuje tak samo jak tradycyjny pieczony sernik, jest bardziej delikatny, jakby to określić... bardziej mdławy. Proponuję zrobić go chociaż raz i skosztować :)

      Usuń
  6. Witam. Może być Smietanka 30 %?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do masy serowej jak najbardziej. Jeśli chodzi o polewę, dodawałam zamiennie tłuste mleko, ale z 30% też powinna się udać.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo, właśnie wstawiam do lodówki gotowy serniczek, teraz czekamy kiedy można zacząć się zjadać. Szczęśliwego Nowego Roku!

      Usuń
    3. Życzę smacznego :) Dziękuję za życzenia i wzajemnie Szczęśliwego Nowego Roku! :)

      Usuń
  7. Odkryłam ten przepis kilka miesięcy temu i niestety (dla mojej wagi) robię go średnio co 1-2 tygodnie. Rewelacyjny sernik. Prosty w wykonaniu i przepyszny. Dziękuję autorce :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, to co najpyszniejsze zazwyczaj rzuca nam się na bioderka 😉
      Dziękuję za miłe słowa 🙂

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...