wtorek, 3 stycznia 2017

Zupa krem z pieczonych pomidorów z bazyliowym sosem i grzankami

Kremowa zupa o intensywnym smaku pieczonych pomidorów podana z kleksem a’la pesto bazyliowego i grzankami z chłopskiego chleba. PYCHA!!!


SKŁADNIKI:
  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • tymianek
  • wywar z warzyw – u mnie około 300-400 ml
  • cukier

A’LA PESTO:
  • pęczek bazylii
  • sól morska
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

GRZANKI:
  • 2 duże kromki chleba chłopskiego
  • oliwa z oliwek

WYKONANIE:
Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Dodać obraną i pokrojoną w ósemki cebulę oraz obrane ząbki czosnku, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.



Upieczone pomidory przełożyć do rondla lub blendera, podlać częścią wywaru warzywnego i zmiksować, a następnie przetrzeć przez gęste sito i uzupełnić wywarem do uzyskania pożądanej gęstości. 



Doprawić do smaku szczyptą cukru i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.

GRZANKI:
Kromki chleba pokroić w kostkę, obsmażyć na chrupko na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy.


A’LA PESTO:
Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek, zmiksować je z kilkoma łyżkami oliwy i solą do smaku.



Zupę podawać z kleksem a’la pesto i grzankami.



zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...