sobota, 15 października 2016

Ciasto dyniowe z jabłkami i skórką pomarańczy




Piękne kolorystycznie jesienne ciasto z musem z dyni hokkaido. Jest dość zwarte, wilgotne, niezbyt słodkie, pachnące pomarańczą. Moi dzisiejszy goście byli zachwyceni jego barwą i smakiem.

Przepis źródłowy tutaj.




SKŁADNIKI:

  • 20 dag miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka L
  • 20 dag puree z dyni
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (pomarańczę dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 30 dag mąki pszennej tortowej
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 średnie jabłka – u mnie odmiany Celesta

WYKONANIE:
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, a następnie dodać pojedynczo jajka.



Dodać puree z dyni, skórkę z pomarańczy, i cynamon, zmiksować.



Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do masy maślanej i wymieszać na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.



Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek, wciskając je do środka.



Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 50 minut do suchego patyczka.




Ciasto wystudzić w formie.



Ponieważ nie jest zbyt słodkie, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.


Wypiek dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę".

Razem ze mną wypiekały:
MAŁGOSIA - MARCEPANOWY KĄCIK



Jemy sezonowo! Jesień

10 komentarzy:

  1. Pyszne ciacho w sam raz do herbatki. poproszę kawałeczek;) Dziękuję za wspólne wypiekanie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam :) Wprawdzie goście zjedli lwią część, ale kawałeczek jeszcze się znajdzie :)

      Usuń
  2. Piękne i pachnace jesienne ciasto. Dziękuję Edyto za wspólny dyniowy weekend :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kolor ma Twoje ciasto. Dziękuję za wspólne wypieki z dyni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor ma tak intensywny dzięki dyni hokkaido :) JA również dziękuję za wspólną zabawę :)

      Usuń
  4. Piękne te twoje Ciacha!!!
    Ja ostatnio nie piekę, ale jak patrzę na Twoje aż mi się chce włączyć piekarnik!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ninko :)
      Ja ostatnio piekę przede wszystkim dla rodziny, ale tak naprawdę to mam strasznego lenia :)

      Usuń
  5. piękny kolor ciasta, zapewne pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...