czwartek, 22 września 2016

Zupa krem ze świeżej kukurydzy



Słodko pikantny, rozgrzewający, piękny kolorystyczne i bardzo sycący - krem ze świeżej kukurydzy. Zupa w jesiennym klimacie :)



SKŁADNIKI:
  • 3 kolby kukurydzy
  • duża marchewka
  • pietruszka
  • kawałek bulwy selera
  • kawałek pora
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • chili w płatkach
  • sól
  • pieprz
DO PODANIA:
  • pestki słonecznika
  • pestki dyni
  • posiekany gruby szczypior

WYKONANIE:
Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać, pokroić w nieduże kawałki, zalać wodą i ugotować do miękkości.



Oczyszczone i opłukane kolby kukurydzy okroić nożem z ziaren. Ziarna wrzucić na rozgrzane na patelni masło, posolić, dodać chili w płatkach i pokrojonego w kawałki pora.



Dusić 10 minut, od czasu do czasu mieszając, po czym dodać do ugotowanej włoszczyzny. W razie potrzeby dolać gorącej wody, tak, aby warzywa były przykryte.



Dodać zmiażdżony ząbek czosnku i utarty imbir, całość gotować jeszcze 1-2 minuty, następnie zmiksować i doprawić pieprzem i solą.



Zupę przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć się trudnych do zmiksowania łusek z ziaren.

Podawać z pestkami dyni i słonecznika, oraz posiekanym szczypiorem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...