piątek, 3 czerwca 2016

Omlet francuski ze szpinakiem i cheddarem




SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
  • 2 duże jajka
  • łyżka wody
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • garść młodych liści szpinaku
  • łyżka startego na wiórki sera cheddar
  • łyżka klarowanego masła


WYKONANIE:


Ser zetrzeć na tarce, szpinak opłukać, osuszyć, oderwać długie ogonki. Jeśli liście są duże, można podrzeć na mniejsze kawałki. Jajka ubić z łyżką wody, doprawić solą i pieprzem.
Na małej patelni (średnicy około 16 cm) rozgrzać masło, wylać na nie masę jajeczną. Smażyć powoli, przechylając patelnię na boki i delikatnie odgarniając, aby rzadka masa wpływała pod spód.
Kiedy wierzch będzie prawie ścięty, posypać go serem i szpinakiem, smażyć jeszcze chwilkę, aż masa przestanie być surowa. Przy pomocy łopatki złożyć omlet na pół i zsunąć go na talerz. Jeść od razu, póki ciepły.





"Czas na szpinak 6!"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...