sobota, 2 stycznia 2016

Makowiec japoński bezglutenowy




Makowiec japoński bez pszenicy, bez glutenu i laktozy. Wydanie specjalne tego popularnego ciasta zagościło na moim świątecznym stole w ostatnie Boże Narodzenie.




SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM:
  • 20 dag suchego mielonego maku
  • 300 ml mleka kokosowego – u mnie domowej roboty
  • 15 dag cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 12 dag miękkiego masła
  • 4 łyżki płynnego miodu – u mnie nawłociowy
  • 10 dag suchej kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżka mielonego złocistego siemienia lnianego
  • 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 5 dag rodzynek
  • 10 dag łuskanych orzechów laskowych
  • 40 dag jabłek startych na dużych oczkach
  • sok z cytryny
  • mąka kukurydziana i masło do tortownicy

WYKONANIE:


Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąka kukurydzianą. Jeśli tortownica nie jest idealnie szczelna, warto dno wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia i przyciąć go obręczą, a wysmarować i oprószyć tylko boki.
Mak zalać w rondelku kokosowym mlekiem i na wolnym ogniu gotować do całkowitego wchłonięcia płynu (ok. 15-20 minut – trzeba pilnować).
Odstawić do wystudzenia.




Orzechy laskowe uprażyć na patelni i otrzeć ze skórki w ściereczce, grubo posiekać.
Suszoną żurawinę i rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć.




Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na dużych oczkach i od razu skropić sokiem z cytryny.
Kaszkę kukurydzianą, siemię i proszek do pieczenia wymieszać i połączyć z bakaliami i orzechami.




Oddzielić żółtka od białek.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i miodem.
Nie przerywając ucierania dodać pojedynczo żółtka, a następnie porcjami wystudzony mak (na małych obrotach, bo pryska na wszystkie strony).




Nadal na małych obrotach połączyć z bakaliami i z jabłkami.





Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie, przy pomocy łopatki wymieszać z masą makową.




Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię.




Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez około 60-70 minut.




Po wystudzeniu wyjąć z formy i ozdobić w dowolny sposób.




Inspiracja tutaj.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...