poniedziałek, 21 grudnia 2015

Sernik wiedeński


Sernik wiedeński


Sernik upieczony według przepisu Macieja Kuronia zamieszczonego w biedronkowej ulotce z 2007 roku, którą przypadkiem znalazłam u mojej mamy.




SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 24 CM:
  • 0,5 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 12 dag masła
  • 4 duże jajka
  • małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 dag rodzynek
  • 10 dag smażonej skórki pomarańczowej


DODATKOWO:
  • masło i bułka tarta do formy
  • cukier puder do oprószenia


WYKONANIE:


Rodzynki namoczyć, dokładnie osączyć.
Masło stopić, odstawić do wystudzenia.
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel mogel, dodać go do sera, zmiksować.






Następnie kolejno, cały czas miksując, dodać wystudzone masło, skrobię ziemniaczaną i bakalie.






Dno tortownicy wyłożyć większym kawałkiem papieru, przyciąć go obręczą, boki tortownicy wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą (jeśli tortownica jest całkowicie szczelna, można ją w całości wysmarować masłem i oprószyć bułką).
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (150-155 z termoobiegiem).
Białka ubić na sztywną pianę, 3 łyżki piany odebrać, pozostałą dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką.




Masę przełożyć do tortownicy, powierzchnię wyrównać, posmarować odłożoną pianą.




Piec 60-70 minut, wystudzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.










1 komentarz:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...