środa, 25 marca 2015

Sernik na biszkoptach z żurawiną



Wiadomo, że na Wielkanoc sernik być musi... Polecam więc delikatny puszysty serniczek z dodatkiem suszonej żurawiny, pod chrupiącą skorupką z czekolady i płatków migdałowych :)


NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 28 CM:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego z wiaderka
  • 6 jajek rozmiar L
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 15 dag okrągłych biszkoptów
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 3-4 łyżki rumu lub ciepłej wody
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • łyżka mąki pszennej do bakalii
  • 10 dag czekolady deserowej
  • 2 łyżki płatków migdałowych




WYKONANIE:


Żurawinę namoczyć w rumie lub ciepłej wodzie.




Dno tortownicy wyłożyć większym kawałkiem papieru do pieczenia, przyciąć obręczą.

Boki wyłożyć drugim kawałkiem (najlepiej przykleić do blachy odrobiną masła).
Dno wyłożyć biszkoptami.




Oddzielić żółtka od białek.
Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem, nie przerywając ucierania dodać kolejno po jednym żółtku, a następnie, po łyżce, mielony ser.




Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, oraz proszek budyniowy, wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 170-175 stopni (155 z termo obiegiem).





Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką.





Żurawinę dokładnie osączyć.

Bakalie wymieszać z łyżką mąki.

Dodać bakalie i ponownie delikatnie wymieszać.




Masę przełożyć do tortownicy, powierzchnię wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z zimną wodą.
Piec około 70 minut do suchego patyczka.
Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Płatki migdałowe wsypać na sucha patelnię i zrumienić uważając, żeby się nie przypaliły.
Czekoladę połamać na cząstki i stopić w kąpieli wodnej.
Wystudzony sernik polać stopioną czekoladą i posypać uprażonymi migdałami.









2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...