Kolejny zaległy przepis. Mocno aromatyczny ziołowy chlebek. Ma tak zdecydowany smak, że jadłam go jedynie z masłem i pomidorem. Nic więcej do niego nie potrzeba. Ale jeśli nie jesteś amatorem włoskich ziół, nie decyduj się na jego pieczenie :)
Chleb pszenny ziołowy na zakwasie |
Składniki:
100 g
aktywnego zakwasu żytniego - przepis tutaj
200 g + 200
g mąki pszennej chlebowej typ 650
1,5 łyżeczki
soli (bez czubka)
1 płaska
łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka
suszonego oregano
1 łyżeczka
suszonego rozmarynu
1 łyżeczka
suszonego tymianku
1 łyżeczka
suszonej bazylii
1 łyżeczka
ziół prowansalskich
200 ml
ciepłej wody
Wykonanie:
Do miski
przesiałam 200 g mąki, dodałam suszone zioła, drożdże, sól i zakwas (o
temperaturze pokojowej, nie mniej niż trzy godziny po dokarmieniu). Wszystko
wymieszałam drewnianą łyżką na rzadką papkę. Miskę przykryłam ściereczką i
odstawiłam w ciepłe miejsce na 4 godziny.
Po tym
czasie dodałam kolejne 200 g przesianej mąki i zagniotłam elastyczne gładkie
ciasto.
Keksówkę
wysmarowałam masłem i obsypałam otrębami. Moja ma wymiary 9x27 cm, ale lepsza
byłaby nieco krótsza. Ciasto przełożyłam do foremki, wyrównałam go palcami,
przykryłam ściereczką i odstawiłam na całą noc w ciepłe miejsce. Powinno
wyrastać co najmniej 8 godzin. Rano wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 195
stopni z temoobiegiem. Po 10 minutach otworzyłam piekarnik i spryskałam
powierzchnię ciasta bardzo zimna wodą (przy pomocy spryskiwacza – trzeba przy tym uważać i nie pryskać na szybę piekarnika). Powtarzałam tą czynność co
10 minut przez cały czas pieczenia, czyli około 45 minut. Dzięki temu chleb
uzyskał pięknie lśniącą skórkę. Wystudziłam na kratce kuchennej.
Chleb pszenny ziołowy na zakwasie |
Wygląda fenomenalnie! Zapewne jest aromatyczny, a do tego domowy - najlepszy :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo aromatyczny :)
Usuń