sobota, 16 lutego 2013

Chleb pszenny ziołowy na zakwasie

Kolejny zaległy przepis. Mocno aromatyczny ziołowy chlebek. Ma tak zdecydowany smak, że jadłam go jedynie z masłem i pomidorem. Nic więcej do niego nie potrzeba. Ale jeśli nie jesteś amatorem włoskich ziół, nie decyduj się na jego pieczenie :)


Chleb pszenny ziołowy na zakwasie


Składniki:
100 g aktywnego zakwasu żytniego - przepis tutaj

200 g + 200 g mąki pszennej chlebowej typ 650
1,5 łyżeczki soli (bez czubka)
1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
200 ml ciepłej wody


Wykonanie:
Do miski przesiałam 200 g mąki, dodałam suszone zioła, drożdże, sól i zakwas (o temperaturze pokojowej, nie mniej niż trzy godziny po dokarmieniu). Wszystko wymieszałam drewnianą łyżką na rzadką papkę. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 4 godziny.
Po tym czasie dodałam kolejne 200 g przesianej mąki i zagniotłam elastyczne gładkie ciasto.
Keksówkę wysmarowałam masłem i obsypałam otrębami. Moja ma wymiary 9x27 cm, ale lepsza byłaby nieco krótsza. Ciasto przełożyłam do foremki, wyrównałam go palcami, przykryłam ściereczką i odstawiłam na całą noc w ciepłe miejsce. Powinno wyrastać co najmniej 8 godzin. Rano wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni z temoobiegiem. Po 10 minutach otworzyłam piekarnik i spryskałam powierzchnię ciasta bardzo zimna wodą (przy pomocy spryskiwacza – trzeba przy tym uważać i nie pryskać na szybę piekarnika). Powtarzałam tą czynność co 10 minut przez cały czas pieczenia, czyli około 45 minut. Dzięki temu chleb uzyskał pięknie lśniącą skórkę. Wystudziłam na kratce kuchennej.



Chleb pszenny ziołowy na zakwasie




2 komentarze:

  1. Wygląda fenomenalnie! Zapewne jest aromatyczny, a do tego domowy - najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)