Sałatka z makaronu orzo
Szybka w wykonaniu i smaczna. Świetnie sprawdzi się na każdej imprezie, więc gorąco ją polecam na ostatnią sobotę karnawału :)
Składniki:
1 szklanka
suchego makaronu w kształcie ziarenek ryżu
2 pojedyncze
laski klasycznych kabanosów wieprzowych
czerwona
papryka
1 duża dymka
ze szczypiorem
1 puszka 420
g konserwowej fasoli Red Kidney
1/2 puszki
kukurydzy konserwowej
135g sera
typu feta
kiełki
rzodkiewki do posypania
łyżka
jogurtu bałkańskiego
2 łyżki
majonezu
łyżka
ketchupu – u mnie łagodny
duża
szczypta mielonego kminku
pieprz
Wykonanie:
Makaron
ugotowałam według przepisu na opakowaniu, odlałam na gęste sito, przepłukałam
zimną wodą i wystudziłam. Paprykę opłukałam, osuszyłam, usunęłam gniazdo
nasienne i pokroiłam w krótkie paseczki. Dymkę ze szczypiorem opłukałam,
pokroiłam w plasterki. Kabanosy pokroiłam w ukośne cienkie plasterki. Kukurydzę
osączyłam z zalewy. Fasolę przepłukałam na sicie pod bieżącą wodą, osączyłam. W
małej miseczce rozmieszałam jogurt, ketchup, majonez i kminek. W większej misce
wymieszałam z sosem wszystkie składniki, doprawiłam pieprzem – sól okazała się
już niepotrzebna. Po nałożeniu do salaterek posypałam kiełkami rzodkiewki. Sosu nie jest wiele, ale my wolimy takie raczej „suche”
sałatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)