Gulasz z indyczych serc z papryką i selerem naciowym
Potrawa, która ucieszy nie tylko podniebienie, ale i oczy. Pełna smaku i barw, których brakuje nam w panującej na zewnątrz zimowej szarości. Smacznego :)
|
Gulasz z serc indyczych |
Składniki:
50 dag serc
indyczych
3 ziela
angielskie
liść laurowy
2 łyżki
oleju
1 mała biała
cebula
1 mała
czerwona cebula
pół dużej
czerwonej papryki
2 łodygi
selera naciowego
sól
pieprz
łyżka
suszonej słodkiej papryki w płatkach
łyżka mąki
pszennej
Wykonanie:
Serca
oczyściłam z nadmiaru tłuszczu, przecięłam wzdłuż na pół i wypłukałam z resztek
zakrzepłej krwi. Umieściłam w rondelku i zalałam wrzątkiem (około 2-3
szklanek). Doprowadziłam do wrzenia i zszumowałam. Posoliłam do smaku, dodałam
ziela angielskie i liść laurowy, i gotowałam do miękkości – około godziny, bo
troszkę mi się o nich zapomniało, ale dzięki temu były cudownie mięciutkie.
Paprykę i
łodygi selera umyłam, paprykę oczyściłam z pestek i białych błon, pokroiłam w
kosteczkę. Selera pokroiłam w poprzeczne paseczki. Cebulę obrałam i pokroiłam w
kostkę.
Ugotowane
żołądki wyjęłam z rondla łyżką cedzakową, wywar zachowałam. W drugim rondelku
rozgrzałam olej, wrzuciłam odcedzone serca i dodałam cebulę, smażyłam na wolnym
ogniu do jej zeszklenia. Dodałam paprykę i selera, wszystko razem podsmażyłam i
zalałam dwoma szklankami wywaru z gotowania. Jeśli wywaru jest za mało, można
dodać wody. Wsypałam płatki papryki i pod przykryciem na wolnym ogniu gotowałam
do miękkości warzyw – około 15 minut.
Mąkę pszenną
rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody i zagęściłam nią sos. Doprawiłam
do smaku solą i pieprzem.
Gulasz
podałam z makaronem mini lasagne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)