Muszelki z kapustą, marchewką i grzybami
To taka moja wersja łazanek z kapustą i grzybami, wcale nie mniej smaczna.
Czy zdarza się Wam, że wraz z wodą z moczenia grzybów dostanie się do potrawy troszkę piasku?
Mnie już nie. Znalazłam na to taką metodę: najpierw dokładnie grzyby płuczę, a po namoczeniu wyławiam je i odciskam, zaś wodę przelewam przez sito wyłożone bawełnianym płatkiem kosmetycznym :)
Składniki:
ok. 35-40
dag makaronu muszelki
0,5 kg
kiszonej kapusty
1 nieduża
marchewka
1 cebula (u
mnie z konieczności czerwona)
2 porządne
garście grzybów suszonych (można dodać wg uznania i możliwości, ja akurat mam
spory zapas i nie muszę się ograniczać)
2 łyżki
oleju
mielony
kminek
majeranek
pieprz
sól
Wykonanie:
Grzyby
wypłukałam, zalałam gorącą wodą i zostawiłam do namoczenia. Kiedy zmiękły,
odcisnęłam, pokroiłam w paseczki i nastawiłam do gotowania w wodzie, w której
się moczyły.
Kapustę
drobniej pokroiłam. Jeśli kapusta jest kwaśna, warto ją odcisnąć zachowując
wyciśnięty sos, który może się przydać do dosmaczenia potrawy albo do
bezpośredniego wypicia.
Marchew obrałam,
umyłam, starłam na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrałam
i pokroiłam w drobną kosteczkę.
W rondelku
rozgrzałam olej, zeszkliłam na nim cebulę, dodałam startą marchew i chwilkę
razem smażyłam. Następnie dorzuciłam kapustę i podgotowane grzyby razem z wodą,
w której się gotowały. Podlałam jeszcze trochę wodą i dusiłam pod przykryciem
na małym ogniu, dopóki kapusta nie była wystarczająco miękka. Czas zależy od
kapusty, mojej wystarczyło 45 minut.
Doprawiłam
do smaku pieprzem, kminkiem mielonym, majerankiem (ewentualnie jeszcze solą
oraz odciśniętym wcześniej sosem z kapusty).
Makaron
ugotowałam al dente według przepisu na opakowaniu, odcedziłam, dodałam do
kapusty i wymieszałam. Podałam na gorąco.
Mniam, mniam :-)
OdpowiedzUsuń