Przejedzona kupnymi wędlinami postanowiłam zrobić sobie własną wędlinkę. Wybór padł na piękny kawałek łopatki wieprzowej, zaś marynata skomponowała się właściwie sama w momencie, kiedy wyciągnęłam z szafki pudełka z przyprawami. Uwielbiam sama komponować marynaty - dopiero po skosztowaniu upieczonego mięsa można się przekonać, czy dobór jej składników był trafny. I tym razem udało mi się trafić w dziesiątkę, mięsko wyszło rewelacyjnie :)
Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą |
Składniki:
1 kg
odtłuszczonej łopatki wieprzowej w jednym ładnym kawałku
MARYNATA:
1 łyżka
oleju
1 łyżka octu
winnego
3 ząbki
czosnku
1 łyżeczka
soli – można dać odrobinkę więcej
1 łyżeczka
czerwonej czubrycy
1 łyżeczka
czerwonej słodkiej papryki
szczypta
pieprzu
Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)