Schab z ananasem
Planowałam rozklepać kotlety i usmażyć tradycyjne schabowe. I już sięgałam po wytłoczkę z jajkami, kiedy w rękę wpadła mi napoczęta puszka ananasa. Pierwsza myśl - schabowy zapiekany pod ananasem i plasterkiem sera, druga myśl - tłuc, panierować, smażyć, zapiekać... za dużo roboty. Zwyciężyło moje lenistwo i powstało szybkie i naprawdę rewelacyjnie smaczne danie. Przygotowałam je w wersji bezglutenowej, w wersji tradycyjnej proponuję zagęścić sos mąką pszenną i zabielić kremówką.
Inspiracja tutaj.
Jeśli macie ochotę na inne połączenia mięsa z owocami, zapraszam do obejrzenia przepisów na:
SKŁADNIKI NA
2 PORCJE:
- 2 kotlety ze
schabu środkowego
- sól
- pieprz
- łyżka
klarowanego masła
- łyżka oleju
z pestek winogron
- 4 plastry
ananasa z puszki
- zalewa z
ananasa
- kilka
rodzynek – u mnie duże odmiany Thomson
- łyżeczka
mąki bezglutenowej – mieszanka uniwersalna
- 0,5-1
szklanka domowego mleka kokosowego
- suszony
tymianek
WYKONANIE:
Opłukane i
osuszone papierowym ręcznikiem kotlety (nie rozbijane) oprószyć solą i
pieprzem, z obu stron obsmażyć rumiano na rozgrzanym z olejem maśle.
Podlać
zalewą z ananasa w takiej ilości, ile chcemy otrzymać sosu.
Na kotletach
położyć po plastrze ananasa, pozostałe dwa pokroić w małe kawałki i wraz z
rodzynkami dodać do sosu.
Patelnię
przykryć i dusić na małym ogniu przez około 25 minut.
Kotlety
wyjąć, a sos zagęścić mąką rozmieszaną z mlekiem kokosowym, doprawić do smaku
solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
Z powrotem
włożyć kotlety i jeszcze przez chwilkę podgrzać
je z sosem.
Podawać z
ugotowanym na sypko ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)