sobota, 31 sierpnia 2013
Jajeczny placek z warzywami
Wpadające przez okno zapachy z kuchni sąsiadów sprawiły, że nabrałam ochoty na COŚ. I tak powstał pyszny placek J
Ciasto omletowe z porzeczkami i lukrem
Ciasto, w którym zakochałam się od pierwszego kęsa już wiele lat temu. Piekę je 2-3 razy z sezonie porzeczkowym. W tym roku ze względu na dietę zrezygnowałam, bo nie byłabym w stanie oprzeć się wyżarciu połowy blaszki na raz. Kiedy tylko wyjmę ciasto z piekarnika i wystudzę na tyle, że nie poparzy języka, biorę łyżeczkę i wyjadam bezpośrednio z foremki :)
Urok tego
ciasta polega na połączeniu smaków słodkiego i kwaśnego oraz na jego
konsystencji.
Nie, to nie jest pomyłka - w tym cieście nie ma żadnych środków spulchniających ani zapachowych!
Wersja z dodatkiem czerwonego agrestu i borówki amerykańskiej |
piątek, 30 sierpnia 2013
Pamuła - zupa z węgierek z ziemniakami i skwarkami
Słodko-słony barszczyk z węgierek – zupa mojego dzieciństwa.
Klasyczna pamuła pochodzi z Podkarpacia i jest robiona z suszonych śliwek z cynamonem, goździkami i miodem, a podawana z zapiekanymi ziemniakami. Ale z mojego rodzinnego domu znam ją w tej właśnie postaci, i taka mi smakuje J
Szybkie kakaowe ciasto ze śliwkami
Może na początek wyjaśnię czemu nie mam "porządnej fotki" ciasta.
Otóż piekłam je tuż przed wyjściem z domu, pozostawiłam w całości, gorące, na kratce kuchennej.
Po powrocie zastałam w blaszce żałosny kawałek, którego w żaden sposób nie dało się elegancko pokazać. Ale i tak wdzięczna jestem moim "krasnoludkom", że dały mi go spróbować :)
Ciasto robi się bardzo szybko i równie szybko zjada :)
Przepis źródłowy jest autorstwa Ewy.
PRZED WYJŚCIEM Z DOMU |