Zupa krem z soczewicy, cukinii i jarmużu
Jak już kilkakrotnie pisałam, uwielbiam kremy. Pozwalają zagospodarować końcówki warzyw i stworzyć niepowtarzalne smaki. Tym razem nie było improwizacji. Na oryginalny przepis trafiłam tutaj i przygotowałam swoją wersję. Smakowała genialnie, domownicy zjedli z apetytem, ale nie odgadli z czego jest ugotowana :)
SKŁADNIKI:
- 15 dag
zielonej soczewicy (ok. 4/5 szklanki)
- 10 dag
jarmużu – waga bez ogonków i nerwów liściowych
- 3-3,5
szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki
oleju rzepakowego
WYKONANIE:
Soczewicę
wypłukać, wsypać do rondla, zalać 1,5 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i
gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Od czasu do czasu
zamieszać.
Cebulę i
czosnek obrać i posiekać.
Cukinię
umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
Jarmuż
opłukać, osączyć na sicie, usunąć ogonki i nerwy liściowe, grubo posiekać.
Na patelni
rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać do niej cukinię i smażyć 10 minut,
uważając, żeby cebula się nie przypaliła.
Zawartość
patelni przełożyć do soczewicy, dodać posiekany czosnek i jarmuż.
Zalać
gorącym bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze około 10 minut.
Lekko
przestudzić, zmiksować, podgrzać ponownie.
Doprawić do
smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)