Muffiny pomarańczowe
Dziewczyny z gotujmy.pl narobiły mi ochoty na wszelkiego rodzaju cytrynowe i pomarańczowe słodkości. Pomyślałam: a czemu i ja nie upiekę jakiegoś cytrusowego drobiazgu? A, że od jakiegoś czasu zastanawiałam się nad wykorzystaniem przypadkowo zakupionych i niedojedzonych płatków z otrąb pszennych Just Fit plus, wymyśliłam sobie takie oto muffinki. Wyszło ich sporo jak na dwie osoby, więc jedliśmy przez trzy dni, ale świetnie smakowały nawet trzeciego dnia :)
|
Muffiny pomarańczowe |
Z tej ilości
składników wyszło mi aż 16 sztuk:
2 szklanki
mąki pszennej luksusowej
1 szklanka
płatków z otrąb pszennych z płatkami w polewie czekoladowej i pomarańczą
1/2 szklanki
brązowego cukru
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka
mleka
1/3 szklanki
oleju
1 pomarańcza
Wykonanie:
Pomarańczę
bardzo dokładnie wyszorowałam i sparzyłam wrzącą wodą. Foremkę na muffiny
wyłożyłam papierowymi i silikonowymi papilotkami.
W jednej
misce wymieszałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier i płatki
otrębowe.
W drugiej misce umieściłam wybite całe jajka, mleko, olej i skórkę
otartą z pomarańczy. Pomarańczę obrałam razem z białą skórką, powycinałam
cząstki z pomiędzy białych błonek, a z otrzymanego „ogryzka” wycisnęłam sok
(około 2 łyżek), który dodałam do składników mokrych.
Połączyłam ze sobą
zawartość obu misek, wymieszałam (tak, żeby składniki się tylko połączyły) i dodałam pokrojone na mniejsze kawałeczki
cząstki pomarańczy.
Piekarnik
rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem. Papilotki napełniłam
wymieszanym ciastem i wstawiłam foremkę do piekarnika. Piekłam około 20 minut
do suchego patyczka. Wystudziłam na kratce kuchennej.
jak na dwie osoby? a o swoim dziecku to już zapomniałaś...
OdpowiedzUsuńOjtam, ojtam, dziecko zjadło tylko jedną czy dwie sztuki :P
UsuńSuper babeczki:) Skusiłabym się na jedną (lub dwie;))
OdpowiedzUsuńO jak fajnie, na drugi raz będę wiedziała kogo poprosić o pomoc w konsumpcji :)
Usuń