niedziela, 27 stycznia 2013

Rosół z kaczych skrzydeł

Uwielbiam rosół, zarówno drobiowy, jak i z mięsa mieszanego. Tym razem nagotowałam sobie rosołu z kaczki. Zamarzył mi się taki już w momencie, kiedy zobaczyłam to mięsko w sklepowej chłodziarce. Ciężko mi było doczekać aż się ugotuje, stałam z łychą nad garem i co chwila spoglądałam na zegar... Warto było poczekać - był pyszny :)


Rosół z kaczych skrzydeł


Składniki:

60 dag skrzydeł z kaczki
2,5 litra wody
5 sztuk ziela angielskiego
2 liście laurowe
10 ziaren czarnego pieprzu
sól
2 pietruszki
2 marchewki
kawałek bulwy selera
cebula


Wykonanie:
Skrzydła oczyściłam z resztek piór, dokładnie opłukałam , włożyłam do rondla i zalałam zimną wodą. Doprowadziłam do wrzenia (nie szumowałam!). Dodałam przyprawy i lekko posoliłam. Gotowałam częściowo przykryty na bardzo małym ogniu, tak, żeby rosół tylko „mrugał”.
Włoszczyznę i cebulę obrałam, umyłam, osuszyłam i pokroiłam na mniejsze części. Obrumieniłam na suchej patelni i dodałam do rosołu po około 1,5 godzinie gotowania. Gotowałam do całkowitej miękkości mięsa i warzyw. Dosoliłam do smaku.
Podałam z makaronem „nitki”, posypany posiekaną natką pietruszki.
Przed nalaniem do talerzy na wszelki wypadek przecedziłam przez gęste sitko, żeby przypadkowo nie nalać wytrąconego białka.







2 komentarze:

  1. Dodaj jeszcze kawalek laty wolowej i szmuj bedze klarowny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak łatwo zauważyć na zdjęciu, rosół był klarowny również bez szumowania, podczas powolnego gotowania białko osiada na dnie garnka

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)