Rosół z kaczych skrzydeł
Uwielbiam rosół, zarówno drobiowy, jak i z mięsa mieszanego. Tym razem nagotowałam sobie rosołu z kaczki. Zamarzył mi się taki już w momencie, kiedy zobaczyłam to mięsko w sklepowej chłodziarce. Ciężko mi było doczekać aż się ugotuje, stałam z łychą nad garem i co chwila spoglądałam na zegar... Warto było poczekać - był pyszny :)
|
Rosół z kaczych skrzydeł |
Składniki:
60 dag
skrzydeł z kaczki
2,5 litra
wody
5 sztuk
ziela angielskiego
2 liście
laurowe
10 ziaren
czarnego pieprzu
sól
2 pietruszki
2 marchewki
kawałek
bulwy selera
cebula
Wykonanie:
Skrzydła
oczyściłam z resztek piór, dokładnie opłukałam , włożyłam do rondla i zalałam
zimną wodą. Doprowadziłam do wrzenia (nie szumowałam!). Dodałam przyprawy i
lekko posoliłam. Gotowałam częściowo przykryty na bardzo małym ogniu, tak, żeby
rosół tylko „mrugał”.
Włoszczyznę
i cebulę obrałam, umyłam, osuszyłam i pokroiłam na mniejsze części.
Obrumieniłam na suchej patelni i dodałam do rosołu po około 1,5 godzinie
gotowania. Gotowałam do całkowitej miękkości mięsa i warzyw. Dosoliłam do
smaku.
Podałam z
makaronem „nitki”, posypany posiekaną natką pietruszki.
Przed
nalaniem do talerzy na wszelki wypadek przecedziłam przez gęste sitko, żeby
przypadkowo nie nalać wytrąconego białka.
Dodaj jeszcze kawalek laty wolowej i szmuj bedze klarowny.
OdpowiedzUsuńJak łatwo zauważyć na zdjęciu, rosół był klarowny również bez szumowania, podczas powolnego gotowania białko osiada na dnie garnka
Usuń