niedziela, 27 stycznia 2013

Lubczykowe serduszka z kaszy manny do rosołu

Nie każdy lubi rosół z kaszą manną, wiele osób nie wie, że lubi, bo nigdy go nie jadło z tym dodatkiem :) Proponuję skosztować :)


Lubczykowe serduszka z kaszy manny w rosole z kaczych skrzydeł


Składniki:
0,5 szklanki kaszy manny
1,5 szklanki wody
łyżka masła
sól
łyżka suszonego lubczyku


Wykonanie:

W rondelku zagotowałam szklankę wody z masłem i lubczykiem. W pozostałej wodzie wymieszałam kaszę i wlałam ją na wrzątek. Gotowałam na wolniutkim ogniu, bez przerwy mieszając, przez kilka minut, aż kasza bardzo mocno zgęstniała. Posoliłam do smaku.
Masę przełożyłam do płaskiego szklanego naczynia (14x22 cm), wyrównałam powierzchnię i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia, a potem jeszcze na troszkę wstawiłam do lodówki.
Stężałą i dobrze schłodzoną masę wyłożyłam spodem do góry na deskę do krojenia i małą foremką wycięłam z niej serduszka. Podałam z rosołem z kaczych skrzydeł.






Na drugi dzień nie miałam już rosołu, ale zostało mi jeszcze kilka serduszek, więc odsmażyłam je na rumiano na maśle. Pycha!


6 komentarzy:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)