ketchup do
posmarowania ciasta przyprawa do
pizzy – u mnie firmy Cykoria 1 cebula mała
łyżeczka oleju szczypta
soli 1 wędzona
noga z kurczaka 2 plastry
ananasa z syropu kilka dużych
zielonych oliwek bez pestek 3 kawałki
papryki marynowanej 10 dag sera
gouda wiórki tłuszcz do
wysmarowania blaszki
Wykonanie:
Cebulę
obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym oleju. Lekko ją
posoliłam, a pod koniec podlałam odrobiną wody, żeby dobrze zmiękła. Smażyłam
jeszcze chwilę, żeby woda odparowała . Mięso kurczaka oddzieliłam od kości i
pokroiłam w kawałki. Oliwki osączyłam z zalewy, przekroiłam na pół i pokroiłam
w plasterki. Kawałki papryki odkroiłam od skórki (nie jest to konieczne, ale
moja była dość miękka i skórka właściwie sama odchodziła) i pokroiłam je w
paseczki. Plastry ananasa osączyłam z syropu i pokroiłam na kawałeczki. Ciasto rozwałkowałam
cienko na podsypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 40x26 cm.
Przełożyłam je na wysmarowaną masłem blaszkę. Wierzch
ciasta posmarowałam ketchupem i obsypałam przyprawą do pizzy. Rozłożyłam
równomiernie przygotowane składniki, na koniec obsypałam startym żółtym serem.
Odstawiłam na bok do czasu nagrzania piekarnika. Piekłam około 15 minut w
temperaturze 200 stopni z termo obiegiem.
Mam akurat wędzonego kurczaka w lodówce, więc może niebawem wykorzystam Twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło :)
Usuń