Ciasto na pizzę - przepis podstawowy
Myśl, żeby na obiad upiec pizzę, przychodzi mi do głowy zazwyczaj w drodze z pracy do domu. Niestety, od kiedy mam zupełnie nie po drodze do supermarketu na literę "C", i nie mogę kupować w nim gotowego surowego ciasta na pizzę, zmuszona jestem robić je samodzielnie. Korzystam wówczas z tego przepisu:
|
Ciasto na pizzę |
Składniki:
2 szklanki
mąki pszennej na pizzę typ 500
2 dag
świeżych drożdży
ok. 2/3
szklanki letniej wody
łyżeczka
oliwy z oliwek
szczypta
cukru
troszkę
mniej niż pół łyżeczki soli
Wykonanie:
Mąkę
przesiałam do miski. Do dużego kubka wkruszyłam drożdże, utarłam je ze szczyptą
cukru, 2 płaskimi łyżkami mąki (odebranymi z miski) i niewielką ilością letniej
wody na gładką papkę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiłam do wyrośnięcia
w ciepłe miejsce (u mnie taboret przystawiony go grzejnika). Do mąki dodałam
szczyptę soli, oliwę i wyrośnięty zaczyn. Mieszając łyżką dolałam partiami
letnią wodę. Następnie ręką wyrobiłam gładkie, sprężyste ciasto. Kiedy przestało
lepić się do miski i do dłoni, przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam w
ciepłe miejsce do momentu, aż podwoiło objętość – około 20-30 minut. Po tym
czasie przebiłam ciasto ręką, wyłożyłam na podsypany mąką blat i rozwałkowałam.
Ta porcja ciasta wystarcza mi na wyłożenie cienką warstwą natłuszczonej blaszki
o wymiarach 40x26 cm.
Teraz tylko
posmarować sosem, obłożyć ulubionymi składnikami, wstawić do nagrzanego
piekarnika i upiec. Ja swoją piekę w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem przez
około 15-20 minut.
uwielbiam pizze :) szczególnie taką domową :)
OdpowiedzUsuńChyba nie znam takiej osoby, która jej nie lubi:)
Usuńciasto wychodzi grube czy cienkie?:)
OdpowiedzUsuńW domu lubimy pizzę na cienkim cieście, dlatego rozciągam je na maksa na sporej blaszce (40x26 cm) i wtedy wychodzi cieniutkie :)
UsuńPrzyznam, że te "Wasze" bloogi to bezcenny skarbiec wiedzy, dobroci i talentów! Dziękuję za przepis, chętnie go wykorzystam, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie ma za co, polecam się na przyszłość :)
UsuńWitaj. jak jest po u pieczeniu z brzegami ciasta? Próbowałam juz kilku przepisów i zawsze brzegi wychodzą dość twarde, a ja wolałabym miękkie :)
OdpowiedzUsuńWitaj Lauro :)
UsuńBrzegi są chrupiące, ale ja z kolei uwielbiam je obgryzać, więc nie mam z tym problemu.
Jedyna pizza z miękkim brzegiem wychodzi mi z tego przepisu
http://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2013/05/pizza-pieczarkowa-na-grubym-ciescie.html
chyba dlatego, że ciasto jest dość wysokie, a brzegi chronione grubą ścianką foremki.