środa, 30 stycznia 2013

Ciasto na pizzę - przepis podstawowy


Myśl, żeby na obiad upiec pizzę, przychodzi mi do głowy zazwyczaj w drodze z pracy do domu. Niestety, od kiedy mam zupełnie nie po drodze do supermarketu na literę "C", i nie mogę kupować w nim gotowego surowego ciasta na pizzę, zmuszona jestem robić je samodzielnie. Korzystam wówczas z tego przepisu:


Ciasto na pizzę


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej na pizzę typ 500
2 dag świeżych drożdży
ok. 2/3 szklanki letniej wody
łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta cukru
troszkę mniej niż pół łyżeczki soli


Wykonanie:
Mąkę przesiałam do miski. Do dużego kubka wkruszyłam drożdże, utarłam je ze szczyptą cukru, 2 płaskimi łyżkami mąki (odebranymi z miski) i niewielką ilością letniej wody na gładką papkę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (u mnie taboret przystawiony go grzejnika). Do mąki dodałam szczyptę soli, oliwę i wyrośnięty zaczyn. Mieszając łyżką dolałam partiami letnią wodę. Następnie ręką wyrobiłam gładkie, sprężyste ciasto. Kiedy przestało lepić się do miski i do dłoni, przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoiło objętość – około 20-30 minut. Po tym czasie przebiłam ciasto ręką, wyłożyłam na podsypany mąką blat i rozwałkowałam. Ta porcja ciasta wystarcza mi na wyłożenie cienką warstwą natłuszczonej blaszki o wymiarach 40x26 cm.
Teraz tylko posmarować sosem, obłożyć ulubionymi składnikami, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec. Ja swoją piekę w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem przez około 15-20 minut.





8 komentarzy:

  1. uwielbiam pizze :) szczególnie taką domową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba nie znam takiej osoby, która jej nie lubi:)

      Usuń
  2. ciasto wychodzi grube czy cienkie?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W domu lubimy pizzę na cienkim cieście, dlatego rozciągam je na maksa na sporej blaszce (40x26 cm) i wtedy wychodzi cieniutkie :)

      Usuń
  3. Przyznam, że te "Wasze" bloogi to bezcenny skarbiec wiedzy, dobroci i talentów! Dziękuję za przepis, chętnie go wykorzystam, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj. jak jest po u pieczeniu z brzegami ciasta? Próbowałam juz kilku przepisów i zawsze brzegi wychodzą dość twarde, a ja wolałabym miękkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Lauro :)
      Brzegi są chrupiące, ale ja z kolei uwielbiam je obgryzać, więc nie mam z tym problemu.
      Jedyna pizza z miękkim brzegiem wychodzi mi z tego przepisu
      http://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2013/05/pizza-pieczarkowa-na-grubym-ciescie.html
      chyba dlatego, że ciasto jest dość wysokie, a brzegi chronione grubą ścianką foremki.

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)