Przepis na "gryczanki" poleciła mi koleżanka. W przepisie zmieniłam tylko rodzaj mięsa - indyka zastąpiłam wieprzowiną. Bardzo smaczne klopsiki, więc teraz ja polecam go moim blogowym gościom! :D
Gryczanki z pomidorowym sosem |
Składniki:
0,5 kg mięsa
mielonego z łopatki wieprzowej
1,5 szklanki
ugotowanej na sypko kaszy gryczanej prażonej
1 cebula
1 łyżka
masła sklarowanego
1 jajko
sól
pieprz
bułka tarta
– tylko do obtaczania
olej do
głębokiego smażenia
Wykonanie:
Cebulę obrałam,
drobno posiekałam i zeszkliłam na maśle. Przestudziłam.
Mięso
mielone jeszcze raz zmieliłam razem z zeszkloną cebulą i ugotowaną, przestudzoną
kaszą gryczaną. Do masy dodałam jajko, sól i pieprz do smaku, bardzo dokładnie
wyrobiłam. Z masy, wilgotnymi dłońmi, uformowałam kuleczki wielkości orzecha
włoskiego, obtoczyłam je w bułce tartej.
Kuleczki usmażyłam
na rumiano. Osączyłam na papierowym ręczniku. Najlepiej smakują podane z sosem
pieczarkowym, grzybowym lub pomidorowym. Ja podałam z domowym pomidorowym –
przepis poniżej :)
Domowy sos pomidorowy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)