środa, 26 grudnia 2012

WIGILIJNA KAPUSTA Z GROCHEM


Jedno z dań, które "nie wygląda". I, niestety, nie każdy może pozwolić sobie na jego zjedzenie. Ale w ten jeden jedyny w roku, wyjątkowy wieczór, warto podać na stół tradycyjną kapustę z grochem :)





2 dag małych kapeluszy suszonych podgrzybków
1 kg kiszonej kapusty
3 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy – u mnie dwa nieduże
2 szklanki grochu łuskanego
sól
pieprz
kminek mielony
2 łyżki oleju
duża cebula
łyżka mąki pszennej


 Grzyby dokładnie opłukałam, zalałam wrzątkiem. Kapustę lekko odcisnęłam (część soku zachowałam na wszelki wypadek, gdyby na koniec trzeba było dokwasić), przesiekałam nożem i przełożyłam do garnka. Zalałam wodą niewiele ponad powierzchnię kapusty, dodałam grzyby razem z wodą, w której się moczyły, ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam na wolnym ogniu.
Groch opłukałam, zalałam wodą i gotowałam dopóki nie zrobił się miękki (jeśli woda zbytnio odparowywała, uzupełniałam ją wrzątkiem). Na życzenie męża starałam się nie rozgotować go na papkę, pomimo, że sama tak wolę. Miękki groch przełożyłam do garnka z ugotowaną kapustą, wymieszałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i mielonym kminkiem.
Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę, zrumieniłam na rozgrzanym oleju, zasypałam mąką, wymieszałam i razem chwilę smażyłam. Przełożyłam cebulę do garnka, wymieszałam i gotowałam razem jeszcze kilka minut, aż smaki się połączyły.

2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)