KRUCHE CIASTECZKA Z WITRAŻYKIEM
Przepis pochodzi z ubiegłego roku, zdjęcia robione jeszcze na starym mieszkaniu, ale dobrze pamiętam jak to było :)
Ponieważ pierniczki miałam już upieczone i stwierdziłam, że spokojnie ich wystarczy, postanowiłam upiec kruche ciasteczka. I wcale nie dlatego, że potrzebowałam kruchych ciasteczek, ale dlatego, że baaaardzo chciałam spróbować jak robi się wypieki z witrażykiem. Zabawa była przednia, szczególnie kiedy kruszone landrynki poprzerywały foliową torebkę, a nawet ściereczkę, w którą były zawinięte. Okruszki latały po całej kuchni :( Może ktoś ma jakiś patent na bezszkodowe kruszenie landrynek?
25 dag mąki
pszennej
12 dag masła
6 dag cukru
pudru
1 żółtko
szczypta
soli
opakowanie
16 g cukru wanilinowego
ewentualnie
1-2 łyżki śmietany
kolorowe
landrynki
Mąkę z
cukrem pudrem przesiałam na stolnicę, dodałam zimne masło i posiekałam je z
mąką przy pomocy noża, aż powstały grudki wielkości ziarenka grochu. Dodałam
cukier wanilinowy i żółtko. Zarobiłam je najpierw nożem, a następnie szybko
dłońmi tak, aby składniki ciasta ładnie się połączyły. Jeśli ciasto jest zbyt
suche i nie chce się zagnieść, można dodać do niego troszkę śmietany. Ciasto
uformowałam w kulę, zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam na 1-2 godziny do
lodówki.
Landrynki
pokruszyłam w woreczku przy pomocy tłuczka do mięsa. Oczywiście każdy z kolorów
osobno.
Blachę
wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 160°C z termoobiegiem.
Zimne ciasto
rozwałkowałam na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki na grubość 3-5 mm. Foremką
wykroiłam ciasteczka o kształcie gwiazdek i kwiatuszków, i ułożyłam je na
blasze. W ciasteczkach wycięłam okienka i wsypałam w nie pokruszone landrynki –
z niewielką górką. Blachę wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok. 12-15
minut do lekkiego zrumienienia ciastek i rozpuszczenia się landrynek. Ciastka
zdjęłam z blachy dopiero po lekkim przestudzeniu, kiedy landrynki stwardniały.
Ale świetne ciacha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewuniu :)
OdpowiedzUsuńa ile ciasteczek wychodzi z jednej porcji? :)
OdpowiedzUsuńIlość ciasteczek zależy od tego na jaką grubość rozwałkujemy ciasto i jakiej wielkości są foremki do ich wycinania. Ciasteczka piekłam tak dawno temu, że nie jestem w stanie podać dokładnej ilości, ale wydaje mi się, że wyszło mi ich coś pomiędzy 20, a 30 :)
Usuń