sobota, 23 lutego 2013

Makaron ze smażoną śmietaną i białym serem


Kolejna moja propozycja na bezmięsne danie z makaronu. Przepis dostałam wiele lat temu od mojej Mamy, która z kolei przyniosła go od jednej z koleżanek. Skosztowałam, polubiłam i przyrządzam go dość często. Danie jest wygodne, szczególnie wtedy, kiedy wypada zjeść coś bezmięsnego, a nie ma specjalnie dużo czasu na gotowanie.


Makaron ze smażoną śmietaną i białym serem


Składniki na 2-3 porcje:
25 dag makaronu świderki
1-2 łyżki sklarowanego masła
opakowanie 200g kwaśnej śmietany 18%
20 dag białego sera półtłustego



Wykonanie:
Nastawiłam wodę na makaron, po czym ugotowałam go według przepisu na opakowaniu. Odlałam, lekko zahartowałam (powinien pozostać gorący).
W międzyczasie na patelni rozgrzałam masło, wlałam do niego całą śmietanę. Smażyłam aż do zwarzenia się śmietany i uzyskania jej złotego koloru (poszczególne fazy smażenia na zdjęciu). Należy od czasu do czasu mieszać i pilnować, żeby się nie przypaliła. Cały ten proces trwa około 20 minut.
Gorący makaron wyłożyłam na talerze, polałam usmażoną śmietaną i obficie posypałam pokruszonym białym serem.



10 komentarzy:

  1. A to ciekawe, nigdy nawet nie słyszałam o smażonej śmietanie. Człowiek całe życie coś nowego odkrywa... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie przypuszczałam, że istnieje coś takiego, do czasu... :)

      Usuń
  2. Wow, pierwsze słyszę o czymś takim! Jestem baaaardzo ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwie nie wiem do czego można porównać smak smażonej śmietany. Mnie w każdym razie bardzo smakuje :) Spróbuj Diano zrobić chociaż małą porcję i skosztuj, może też polubisz :)

      Usuń
  3. spróbuję na dniach, jestem ciekawa smaku ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smażona śmietana jest bardzo smaczna. Robię ją do młodych ziemniaczków posypanych koperkiem. Kiedyś tak gotowała moja Babcia, To mój smak dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za świetny pomysł! Koniecznie muszę spróbować z młodymi ziemniakami, już ślinka mi leci na myśl, jakie to będzie pyszne :)

      Usuń
  5. Wooow. Pamiętam z czasów podstawówki(20 lat temu) jak mojej przyjaciółki Babcia robiła pyszne pierogi (czy to z mięsem czy ruskie) i polewała "kropkami" jak to nazywałyśmy... A to właśnie była taka śmietana. Teraz doznałam olśnienia czytając przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O takim zastosowaniu smażonej śmietany jeszcze nie słyszałam, dziękuję za inspirację :)))

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)