wtorek, 19 lutego 2013

Kładzione kluski leniwe z serka homogenizowanego z cynamonem


Szybkie w wykonaniu kluseczki kładzione z naturalnego serka homogenizowanego. Ja je uwielbiam, mąż troszkę mniej, chociaż za bardzo nosem nie kręci. Korzystając z jego nieobecności pozwoliłam sobie dzisiaj na dużą porcję, z zesmażoną na maśle bułką tartą, cukrem i cynamonem. Pycha!
Jeśli ktoś nie lubi leniwych na słodko, może je z powodzeniem okrasić skwarkami lub zeszkloną cebulką. W każdym wydaniu są smaczne :)


Kluski leniwe z serka homogenizowanego


Składniki:
opakowanie 500 g serka homogenizowanego naturalnego
2 jajka
około 3 szklanek mąki pszennej
sól
olej
4 łyżki masła sklarowanego
3 łyżki bułki tartej
cukier
cynamon mielony




Wykonanie:
Do miski wyłożyłam serek, wbiłam jajka i wsypałam 2 szklanki mąki. Bardzo dokładnie wymieszałam łyżką, dosypując partiami resztę mąki, żeby uzyskać odpowiednią gęstość ciasta. Masa powinna być bardzo gęsta, w przeciwnym wypadku kluski rozpadną się w czasie gotowania. W dużym rondlu nastawiłam wodę na kluski. W międzyczasie na patelni rozpuściłam masło, a kiedy się rozgrzało, wsypałam tartą bułkę i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając smażyłam ją do zrumienienia. Wrzącą w garnku wodę posoliłam i wlałam do niej trochę oleju. Zamaczałam we wrzątku łyżkę, odcinałam nią z masy kluseczki (wielkości 1/3-1/2 łyżki, w trakcie gotowania urosną) i kładłam je na wrzącą wodę. Kiedy kluski wypłynęły na powierzchnię, gotowałam jeszcze 2-3 minuty pilnując, żeby się nie rozleciały, a jednocześnie były miękkie. Wraz z wodą wylałam je na sito, odsączyłam i szybko rozłożyłam na talerzach. Polałam zrumienioną na maśle bułką tartą, posypałam cukrem i cynamonem.








11 komentarzy:

  1. Również robię identyczne kluseczki już od wielu lat i bardzo mi smakują.Robi się je błyskawicznie i są alternatywą na szybkie danie , gdy czasu brak ! Polecam - to takie ekspresowe leniwe . Pozdrawiam , Ella

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, kluseczki są szybkie w przygotowaniu i smaczne. Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  2. Moja 11-letnia córcia je uwielbia, właśnie wciągnęła swoją porcję i połowę mojej;-) Przepis naprawdę super!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, ze Córci przypadły do gustu :) Dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
  3. Ja te kluski okraszam jedynie roztopionym masłem i są super. Jak ktoś lubi bardziej słodkie to na patelnię, prócz masła, dodaje cukier i jak się wszystko roztopi to polewam takim. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też pycha :) Z samym roztopionym masłem i cukrem, to u mnie wersja na super szybko ;)

      Usuń
  4. Dzisiaj zrobiłam pierwszy raz z serkiem homegenizowanym, od dawna robiłam podobne ale z naturalnym (Bieluch):
    1 bieluch (150 g)
    1 jajko
    3 łyżki mąki

    Wymieszać składniki. Kłaść na wrzącą osoloną wodę małą łyżeczką. Gotować, aż do wypłynięcia kluseczek. Podawać np. z cukrem i odrobiną masła.

    OdpowiedzUsuń
  5. Stanowczo za dużo mąki w tym przepisie i kluski wychodzą zbyt twarde.proponuje polowe czyli szklanke lub maks.poltorej.poza tym faktycznie szybko się je robi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie użyłam dokładnie tyle mąki i kluski miały idealną konsystencję. Wszystko zależy od gęstości serka, no i oczywiście upodobań. Ja nie lubię jak kluski rozgotowują się na ciapę

      Usuń
    2. A Pani jakiego serka używa?

      Usuń
    3. Nie mam jednego ulubionego, kupuję różnych firm, najczęściej w promocji.

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)