Racuchy z mąki kukurydzianej powstały przez zupełny przypadek - za późno spostrzegłam, że skończyła mi się mąką pszenna. Skoro jogurt był już roztrzepany z żółtkami, musiałam improwizować. Racuszki okazały się całkiem smaczne i zniknęły z talerza równie szybko jak tradycyjne :)
Kukurydziane racuchy z antonówką |
Składniki:
Opakowanie
340 g jogurtu bałkańskiego
około 1,5
szklanki mąki kukurydzianej
2 jajka
garść
drobnych miękkich rodzynek
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
1 łyżeczka
cukru wanilinowego
duża
szczypta cynamonu
szczypta
soli
2 antonówki
olej do
smażenia
cukier puder
do posypania
Wykonanie:
Jabłka
umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam je w drobną kostkę.
Oddzieliłam żółtka od białek. Jogurt roztrzepałam z żółtkami i sodą, dodałam
mąkę kukurydzianą, cukier wanilinowy i cynamon, dobrze wymieszałam na dość
gęstą masę. Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli, dodałam do masy i
delikatnie wymieszałam. Dosypałam rodzynki i pokrojone jabłka, zamieszałam
ponownie. Ciasto było dość gęste i miało zupełnie inną konsystencję niż z mąki
pszennej. Na rozgrzany olej nakładałam łyżką porcje ciasta i smażyłam na wolnym
ogniu z obu stron do zrumienienia. Osączyłam na ręczniku kuchennym. Po
przełożeniu na talerzyki posypałam cukrem pudrem.
Kukurydziane racuchy z antonówką |
Są takie rumiane i puszyste :) Mam na nie ochotę!
OdpowiedzUsuńWobec tego zapraszam na poczęstunek :D
UsuńWyglądają smakowicie:) Zrobię sobie jutro na śniadanie
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńEdytko, dziekuję za fajną inspiracje odnośnie racuszków :))) muszę je wypróbować. Mam ostatnio fioła na punkcie racuszków i placków. Robiłam ostatnio z dyni i tak mi zasmakowały, że bym wcinała, bez końca :))) ale trzeba cos urozmaicać... widzę jeszcze, że masz jeszcze racuszki z jabłkami i rodzynkami :)) muszę je jeszcze zobaczyć :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życze kolejnych nie tylko racuszkowych pomysłów :)))
Olinka - Smakowy Raj
Olinko, cieszę się, że mogłam Cię zainspirować :) Ja ostatnio do racuchów z jabłkiem dodałam śliwek suszonych, bo akurat nie miałam rodzynek, też świetnie smakowały :) A Twoje racuszki z dynią są super :) Mam troszkę zamrożonego puree z dyni, może wypróbuję ten przepis :)
UsuńPozdrawiam :)