Klopsiki: 0,5 kg mięsa
gulaszowego z indyka 1 szklanka
ugotowanego ryżu (pozostał mi z poprzedniego dnia) 1 cebula łyżka masła 1 jajko sól pieprz mąka pszenna
do obtoczenia olej do
obsmażenia Sos: 5 dag
drobnych suszonych podgrzybków 1 cebula 1 łyżka
masła 2 ziela
angielskie liść laurowy sól pieprz majeranek
suszony szczypta
cukru 5 łyżek
śmietany kremówki 30% łyżka mąki
pszennej
Wykonanie: Grzyby
dokładnie przepłukałam, zalałam 4 szklankami gorącej wody i odstawiłam aby zmiękły.
W tym czasie zajęłam się przygotowaniem klopsików. Mięso
zmieliłam, używając sitka o średnich oczkach. Cebulę obrałam, pokroiłam w
drobną kosteczkę i zeszkliłam na maśle. W misce bardzo dokładnie wymieszałam
mięso, ryż, zeszkolną cebulę i jajko. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Z
masy wilgotnymi dłońmi uformowałam kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Obtoczyłam je w mące, a następnie obsmażyłam na rumiano na rozgrzanym oleju.
Klopsiki odstawiłam na bok i zajęłam się sosem. Cebulę
obrałam, pokroiłam w drobną kostkę, zeszkliłam w rondlu na maśle. Grzyby
wyjęłam ręką z wody i dodałam je do cebuli. Chwilę smażyłam razem, następnie
dolałam wodę z moczenia grzybów. Doprowadziłam do wrzenia, lekko posoliłam,
wrzuciłam ziele angielskie i liść laurowy, i na małym ogniu gotowałam grzyby
około 25 minut, aż wystarczająco zmiękły. Dodałam obsmażone klopsiki i
gotowałam razem jeszcze około 10 minut. Mąkę dokładnie rozmieszałam w
niewielkiej ilości zimnej wody, dolałam do sosu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem
i majerankiem. Gotowałam chwilę do zgęstnienia sosu. Na koniec zabieliłam
kremówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)