wtorek, 24 września 2013
Jesienne pierogi z dynią i orzechami zapiekane pod śmietaną
Od tych pierogów rozpoczęła się moja wielka miłość do dyni. Kiedy robiłam je po raz pierwszy, miałam poważne obawy co do smaku, ale farsz z dyni, cebulki i orzechów okazał się pyszny! W każdym bądź razie mnie i mojemu Połówkowi bardzo smakowały :)
I nadmienię, że zostały laureatem konkursu organizowanego przez jeden z portali kulinarnych...
czwartek, 19 września 2013
Naleśniki a’la Mexico
W gazecie zobaczyłam piękną fotkę przedstawiającą niezwykle apetyczne naleśniki z nadzieniem na sposób meksykański. Pomyślałam, że to fajny pomysł na w miarę szybki i syty obiad.
Ponieważ nie przepadam za ostrym jedzeniem, przygotowałam własną, dość łagodną wersję tego dania, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je przyprawić naprawdę ostro, dodając np. papryczkę chili.
Biszkopt z porzeczkami i kremem bananowym
Ostatnia niedziela upłynęła mi na pieczeniu ciast. Planowałam poprzestać na trzech, ale z rozpędu zrobiłam nadprogramowo biszkopt z porzeczkami i kremem bananowym. Początkowo ciasto miało mieć smak truskawkowy, ale o efekcie końcowym ostatecznie zdecydowała zawartość szafek kuchennych. I dobrze się stało, bo połączenie smaków okazało się strzałem w dziesiątkę :)
niedziela, 15 września 2013
Jajko w koszulce na sałatce z pomidora
Moja propozycja śniadaniowa na dziś. Wcale nie
jest takie trudne do wykonania, a wygląda i smakuje świetnie :)
SMACZNEGO!
piątek, 13 września 2013
Piwne racuchy z piersi kurczaka i piwny a’la ratatuj
I znów
koniec tygodnia, czas zrobić porządki w lodówce. Resztkowy obiad? Proszę
bardzo! Domownicy patrzyli i prosili Pradawnych Bogów, aby to co przygotuję
było zjadliwe...
I było nie
tylko zjadliwe, ale całkiem smaczne J
Jajko sadzone w papryce
Wszyscy robią jajka sadzone w papryce, dlaczego więc ja ich dotąd nie robiłam? Pewnie dlatego, że wstając codziennie o piątej rano nie mam czasu na wymyślne śniadanka. Ale teraz, w ostatnim dniu urlopu postanowiłam nadrobić jajeczne zaległości i przygotowałam piękne, kolorowe i smaczne jajeczka sadzone w krążkach papryki J
Danie jest
łatwe do wykonania pod warunkiem, że nie położymy papryki na zbyt dużej ilości
tłuszczu, bo wtedy pryska po oczach, i że poddusimy ją trochę przed wbiciem
jajka, żeby dobrze przylegała do patelni – jajko ma wówczas niewielkie szanse
żeby wypłynąć dołem.
czwartek, 12 września 2013
Rosół z kurczaka z Makaronem Międzybrodzkim
Nie wiem jak
u Was, ale w moim rejonie pogoda dzisiaj była kiepska. Dopiero po południu
nieśmiało wyjrzało słonko i zrobiło się nieco cieplej. Nawet kot nie chciał
wychodzić na balkon, wolał z najwyższego poziomu drapaka oglądać podwórko przez
zamknięte okno.
Na ciepłe
grzejniki jeszcze za wcześnie, więc pomyślałam, że dobrze byłoby rozgrzać się
tradycyjnym domowym rosołkiem. Ponieważ prawdziwa wiejska kura akurat w tym
momencie była dla mnie nieosiągalna, na szybko zorganizowałam bazarowego
kurczaka.
Wiem, że
rosół teoretycznie każdy ugotuje, ale w praktyce różnie to bywa. Właśnie
przypomniała mi się książka Piotra Galińskiego „Taniec z garami – kuchnia na
moją nutę”, w której bardzo humorystycznie, z olbrzymią dawką samokrytycyzmu
przedstawił swoje pierwsze rosołowe doświadczenia. Ubawiły mnie do łez J
Jeśli chodzi
o szumowanie, są różne szkoły: jedni zdejmują pianę bo nie lubią w rosole
farfocli, inni twierdzą, że wytrącone białko samo opadnie na dno garnka, że szkoda
go wyrzucać. Ja czasem szumuję, czasem nie, i zupełnie nie wiem czym to jest
podyktowane, pewnie tym jak głęboko w szufladzie schowane jest służące mi do
tego sitko J
A jak rosół,
to wiadomo, najlepszy z makaronem krajanka. Wprawdzie najlepszy jest domowy,
ale z powodzeniem zastąpiłam go Makaronem Międzybrodzkim krajanka, produkowanym
z dodatkiem świeżych jajek.
Makaron
Międzybrodzki krajanka skład:
mąka
makaronowa pszenna, mąka semolina z pszenicy durum, świeże jaja 23,08%
(5
szt/kg), woda, przyprawa kukuma.
(5 szt/kg), woda, przyprawa kukuma.