Sałatka z fasolką szparagową i prażonym sezamem
Tym razem to
ja skorzystałam z przepisu czytelniczki blogu. Przygotowałam sałatkę, której
skład i sposób podania podsunęła mi przesympatyczna pani Wala (dziękuję ©). Jest ciekawa w smaku,
chrupiąca, cieszy oczami kolorami. Pani Wala proponuje ją jako dodatek do
piersi kurczaka z sosem orzechowym, ale my zjedliśmy w większości samą, zaś
resztkę z bitkami wieprzowymi. Wiem, że przy najbliższej okazji na pewno przygotuję
ją na spotkanie przy grillu J
, ale pokroję fasolkę w kawałki, a resztę warzyw w krótsze paseczki, będzie
zdecydowanie wygodniejsza do zjedzenia.
Ilość
składników sosu dobrałam do swojego gustu, mąż mówił, że za mało słona i
kwaśna, córka, że za mało słodka, więc jeśli zdecydujecie się na jej
przygotowanie, doprawcie tak, jak lubicie J
![Sałatka z fasolką szparagową i prażonym sezamem](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG-N4AiFnUCbcqrl9kYGvBTYZGooKCWOd5vBy8FyD5x5z6crMqMPYKsCNNxEYLtdTwKYyXgovlHD-Pk6Pdyd2GmvN6WUNjpu_epr0scJ7wpNhUu35H6IArnRorcy2moPsAgGfcPUCL5sQ/s280/DSCN3982.JPG)
![Sałatka z fasolką szparagową i prażonym sezamem](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgNYt48gg9ZN8wwibSnhkvSM9CkG3-LPY2DRh65zxHx2Ke7lOd7NINImuhclJ6KOAocwru3CRpBGR_chIycqDZHjLEl83mh00228wcgW6faBGhZjGyiSkDpMTbZVm2LYQ5zOIuC6Yjbes/s280/DSCN3985.JPG)
SKŁADNIKI:
- 35 dag
fasoli szparagowej
- 1 marchewka
- 3-4 krótkie
ogórki
- 1 czerwona
papryka
- sól
SOS:
- 2 łyżki
ziarna sezamu
- 1 łyżka
oleju sezamowego
- 2 łyżki octu
winnego
- 1 łyżka
płynnego miodu
- mały
kawałeczek kłącza imbiru – nie miałam, więc dałam sproszkowany
WYKONANIE:
Paprykę
umyć, osuszyć, odciąć końcówki, usunąć ze środka gniazdo nasienne i pokroić w
cieniutkie paski.
Marchew
umyć, obrać, jeśli jest długa, przekroić na dwie części i pociąć obieraczką na
cienkie paski.
Ogórki umyć,
obrać, przekroić na pół, ze środka usunąć pestki i pokroić w cienkie długie
paski.
Z fasolki szparagowej odciąż końcówki, opłukać
ją, wrzucić na wrzącą osolona wodę i ugotować tak, aby pozostała al’dente.
Do
odcedzonej, gorącej fasolki dodać pozostałe warzywa, delikatnie wymieszać.
Na suchej
patelni zrumienić ziarna sezamu, odstawić z palnika, dodać pozostałe składniki
sosu, wymieszać, polać sałatkę.
Całość
posolić do smaku, delikatnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do
zmacerowania.
Ładnie wygląda i smak pewnie bardzo fajny;)
OdpowiedzUsuńTo prawda, sałatka jest niezwykle atrakcyjna wizualnie :)
UsuńOgórek mięknie pod wpływem sosu, ale marchewka i papryka pozostają chrupiące, więc przyjemnie się zajada :)
Sałatka dla miłośników sezamu, bo mocno nim pachnie :)
Jak dawno u Ciebie nie byłam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Edytko!
Miło mi Cię gościć Agatko, cieszę się, że zajrzałaś :)
Usuń