Przymierzałam
się do niego już ze trzy tygodnie, i oto jest :)
Wprawdzie
planowałam dodać do ciasta brzoskwinie, które zdecydowanie łatwiej się kroją i
dają ładniejszy kolor, ale mimo usilnych starań, niestety nie znalazłam ich w spiżarce. Proponuję Wam
więc użyć brzoskwiń, ewentualnie ananasa przed dodaniem pokroić w mniejsze
kawałki (moje były za duże).
Tym razem
użyłam jajek w rozmiarze M, zaś mleko odmierzałam łyżką dolewając stopniowo,
aby uzyskać dość gęste ciasto.
CIASTO:
- 15 dag masła
- 2/3 szklanki
cukru
- 4 jajka
- szczypta
soli
- 1,5 szklanki
mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki ciemnego
kakao
- 10 łyżek
mleka
MASA SEROWA:
- 0,5 kg sera
trzykrotnie mielonego
- 10 dag masła
- 0,5 szklanki
cukru
- 3 jajka
- 0,5
opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 0,5 łyżki
mąki pszennej
- 0,5 łyżki
mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
- szczypta
soli
PONADTO:
- 1 puszka
ananasa w syropie
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1 galaretka
truskawkowa
WYKONANIE:
CIASTO:
Blaszkę o
wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ananasy
dokładnie osączyć z zalewy (zalewa nie będzie nam potrzebna), jeśli jest w krążkach,
każdy przekroić na kilka części.
Mąkę, proszek
do pieczenia i kakao przesiać.
Żółtka
oddzielić od białek.
Miękkie
masło utrzeć z cukrem i dodawanymi pojedynczo żółtkami.
Dodać
porcjami mleko i mąkę z dodatkami (będzie gęste).
Białka ubić
ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i wymieszać łopatką, wyłożyć
do przygotowanej blaszki.
MASA SEROWA:
Białka
oddzielić od żółtek.
Miękkie
masło utrzeć z cukrem, pojedynczo dodać najpierw żółtka, a następnie po łyżce sera.
Dodać
proszek budyniowy i obie mąki.
Białka ubić
ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą przy pomocy
łopatki.
NASTĘPNIE:
Piekarnik
rozgrzać do 175-180 stopni (160 z termo obiegiem).
W kakaowym
spodzie zrobić łyżką zagłębienia, włożyć w nie porcje masy serowej.
W ciasto powciskać kawałki ananasa i przykryć go pozostałą masą serową.
Piec 1
godzinę pilnując, żeby za mocno się nie przypiekł.
Wystudzić w
uchylonym piekarniku.
Galaretki
brzoskwiniowe rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, galaretkę truskawkową w 1
i 1/3 szklanki, odstawić do wystudzenia.
Tężejącą
galaretkę brzoskwiniową wylać na wierzch wystudzonego ciasta.
Łyżką
nałożyć tężejącą galaretkę truskawkową, tak, żeby powstały kolorowe plamy.
Wstawić do
lodówki.
Ciasto
dobrze się kroi kiedy jest schłodzone, ale lepiej smakuje po osiągnięciu
temperatury pokojowej.
Ciacho wyglada bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :)
UsuńSuper ciacho, może i go upiekę ;)
OdpowiedzUsuńMadziu, a mój mężuś kręcił nosem, że co to za sernik bez skórki pomarańczowej i rodzynek :D
UsuńMój bedzie zadowolony, lubi serniki pod kazdą postacia;)
UsuńWie co dobre :)
UsuńFajny przepis, mogę podkraść? ;-)
OdpowiedzUsuńJasne :)
UsuńWygląda rewelacyjnie! Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :) w takim razie czekam na recenzję :)
UsuńFajne ciacho!!! Jutro wyprubuje przepis i sie pochwale:) oczywiscie jak mi wyjdzie hehe
OdpowiedzUsuńDziękuję, będzie mi miło :) Z niecierpliwością czekam na opinię :)
UsuńCIASTO PYCHA:) POLECAM WARTO
UsuńOgromnie się cieszę, że smakowało! :) Dziękuję za polecenie :)
UsuńMoje właśnie jest w piecu:-)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńProszę dać znać czy smakowało :)
A spód wyszedł? Bo mi zakalec :-( uważam, że trzeba z 15 min. Spód najpierw podpiec.
UsuńPrzykro mi, że wyszedł zakalec :(
UsuńMoże być masło roślinne? Do obu warstw?
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć, nigdy nie używałam masła roślinnego do ciast.
UsuńCiasto wygladalo super fajnie więc wypróbowałam przepis mimo wątpliwości pieczenia razem czekoladowego i sera..niestety ciasto do wyrzucenia. Czekoladowe zbite i suche od 1h w piekarniku, serowe przesuszone od zbyt wysokiej jak na sernik temperatury....
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro, że ciasto się nie udało. Być może temperatura piekarnika była rzeczywiście za wysoka, ale w moim taka właśnie była ustawiona, a ciasto wyszło ok. Pozdrawiam
UsuńCiasto pyszne, robilam z brzoskwiniami z puszki I tez jest super.polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję za skorzystanie z przepisu i podzielenie się opinią. Pozdrawiam 🙂
Usuń