Lody kajmakowe z maszynki
Weekend rozpoczęłam nieciekawie - z pracy do domu wracałam trzy godziny... koszmar. Dawno nie widziałam aż tak zakorkowanej Warszawy. Zmęczona do granic możliwości, ze zdrętwiałą od sprzęgła stopą, zrezygnowałam z gotowania obiadu i zafundowałam sobie tosty z salami i serem, mniam.
A dla Was mam propozycję na pyszny domowy deser, z gwarancją, że zniknie w błyskawicznym tempie - otwieram sezon na lody! :)
SKŁADNIKI:
- 200 g
gotowej masy kajmakowej z puszki
- 200 g
śmietanki kremówki 30%
- około 1/2
szklanki pełnotłustego mleka
- solone
orzeszki ziemne do posypania
WYKONANIE:
Masę
kajmakową i śmietankę podgrzewać w rondelku, nie doprowadzając do wrzenia, aż
składniki dobrze się połączą.
Wymieszać z
mlekiem – jeśli jest zbyt słodkie, można dodać więcej mleka.
Mieszankę
dobrze schłodzić w lodówce, a następnie wlać do maszynki i dalej postępować
zgodnie z instrukcją.
Orzeszki
posiekać.
Ukręcone
lody przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki, lub podawać od razu
posypane posiekanymi orzeszkami.
Planuję też takie zrobić:)
OdpowiedzUsuńSą pyszne, gorąco polecam :)
Usuńpoproszę taką pyszną porcje:D
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam :D
Usuń